Fico avizuje na najbližšom rokovaní vlády "legislatívnu smršť"

Premiér Róbert Fico (Smer) avizuje na najbližšom rokovaní vlády "legislatívnu smršť". Hoci má ísť o výjazdové rokovanie v Galante, kabinet má riešiť aj veľké novely. Avizoval tiež, že bude navrhovať prerokovanie zmien v RTVS v skrátenom legislatívnom konaní. Rokovať o tom bude podľa jeho slov ešte koaličná rada.

20.03.2024 13:15 , aktualizované: 13:56
robert fico Foto: ,
Premiér SR Robert Fico (uprostred), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (druhý vľavo), minister spravodlivosti Boris Susko (vpravo, všetci Smer-SD) a podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas) po ukončení 24. zasadnutia Vlády SR 20. marca 2024
debata (6)

„Bude to taká malá legislatívna smršť,“ uviedol premiér na margo ďalšieho rokovania vlády. Priblížil, že na programe má kabinet okrem zmien v RTVS aj veľkú novelu zákona o verejnom obstarávaní, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ale aj ďalšie zmeny v sociálnej oblasti.

andrej danko, sns Čítajte viac Danko: Možnosť prerokovať zákon o RTVS v skrátenom konaní je otázkou do diskusie

Čo sa týka RTVS, premiér poukázal na kroky vedenia a zamestnancov RTVS v uplynulom období. Tvrdí, že RTVS je v súboji s vládou, preto nemôže napĺňať objektivitu a verejnoprávnosť vysielania. Občania pritom majú podľa jeho slov právo na objektívne a pravdivé informácie, no nedostávajú ich. Vidí v tom naplnenie dôvodov na prijatie zmien v skrátenom konaní. Dodal, že na to potrebuje ešte súhlas koaličnej rady vzhľadom na potrebné hlasy poslancov.

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas) po rokovaní vlády k téme uviedol, že Hlas je za riadny legislatívny proces a diskusiu k návrhu. Očakáva, že pôvodná verzia sa môže meniť. „Uvidíme, ako sa vyhodnotia pripomienky,“ poznamenal.

Šimkovičová, Danko a Taraba k zmenám v RTVS
Video

Premiér takisto informoval, že pokračujú prípravy spoločného rokovania s ukrajinskou vládou na východe Slovenska 11. apríla. Vláda má podľa jeho slov vybrané projekty, ktorým sa chce venovať. „Chcem, aby výsledkom rokovania medzi slovenskou a ukrajinskou vládou bolo konkrétne uznesenie s konkrétnymi úlohami a konkrétnym finančným krytím,“ povedal.

Má ísť o projekty, ako je dobré železničné prepojenie Kyjeva a Košíc, rekonštrukcia hraničného priechodu Vyšné Nemecké a aj energetické prepojenie Mukačevo – Veľké Kapušany, prípadne Lemešany. Rovnako má byť témou aj odmíňovanie Ukrajiny a ďalšie.

Ľuboš Machaj Čítajte viac RTVS pripomienkuje návrh zákona: Ohrozuje slobodu médií, je v rozpore s európskymi princípmi. Na ministerstvo prišlo 327 pripomienok
6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #RTVS