Vláda chce lov medveďa ukotviť v Ústave SR. Ak sa zistí, že je šelma premnožená, príde plošný odstrel

Kým vedecká štúdia Univerzity Karlovej v Prahe hovorí, že na Slovensku je zhruba 1,2-tisíca medveďov, vzhľadom na ich častejšie strety s človekom sa objavujú aj názory, že ich počet medzičasom vzrástol. Hoci sú to zatiaľ len dohady, štát už pripravuje legislatívnu zmenu v otázke odstrelu medveďov. Zakotviť ju chce rovno do Ústavy. Urgentnosť, s ktorou vládna koalícia postupuje, poháňa aj strach: kým az celý minulý rok bolo evidovaných 14 útokov medveďa, tento rok ich bolo za prvé necelé štyri mesiace už deväť.

03.04.2024 10:54 , aktualizované: 11:24
debata (27)
Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v L. Mikuláši
Video

„Odmietame teórie niektorých pseudoochranárov a liberálov, že medvede majú právo na život väčšie ako človek. Rovnako tak aj tvrdenia, že ak medveď zaútočí na človeka, musíme čakať a reagovať až dodatočne,“ podotkol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Vláda v stredu schválila návrh ústavného zákona o strieľaní medveďov a posiela ho do skráteného legislatívneho konania. Návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha má dve a pol strany a do parlamentu mieri bez pripomienkového konania. Cieľom má byť vytvorenie jednotného právneho rámca, ktorým sa ustanovia osobitné výnimky upravujúce prípady, keď je potrebné, aby ochrana medveďa hnedého ustúpila „vyššiemu celospoločenskému záujmu“, teda ochrane života a zdravia človeka.

oznam, medvede, Trnavá Hora Čítajte viac Kuriózny oznam zakazoval medveďom vstup do dediny. Po pár dňoch ho niekto „šlohol“

„Máme 11 štátov, kde medveď vôbec neexistuje v Európskej únii, potom máme štáty, kde sú v absolútne zanedbateľnom množstve, pretože tie štáty sa rozhodli, že ich budú regulovať, ale potom sú tu štáty ako Rumunsko, Fínsko a Slovensko, kde ten medveď je vážny problém,“ povedal Taraba v relácii Ide o pravdu.

Taraba - Medveď má právo na život, ale nech sa nám nepotuluje po obciach
Video

Kto povie, že sú medvede premnožené?

Populácia medveďa hnedého na území Slovenskej republiky sa v súčasnom období odhaduje na približne 1 275 jedincov. Tak to vyčísľuje vedecký odhad štúdie Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky zo dňa 18. júla 2023. Minister Taraba je však presvedčený, že počet šeliem stúpa.

Vo vládnom materiáli sa spomína, že výrazné zvýšenie populácie medveďa hnedého na našom území si bezpochyby vyžaduje účinnú reguláciu, ktorá zabezpečí primeranú ochranu ľudského zdravia a životov. „Ochrana rastlín a živočíchov nemôže byť nadradená ochrane života a zdravia človeka, pretože je to práve ochrane života a zdravia človeka, ktorá musí mať najvyššiu prioritu a byť favorizovaná z pozície ochrany Slovenskou republikou,“ spomína sa v dokumente.

Preto podľa ministerstva vznikla na území Slovenskej republiky potreba právnej regulácie týchto problematických, nebezpečných a čoraz častejšie vyskytujúcich sa situácií, ktorej cieľom je predísť a odvrátiť vznik pomenovaných situácií nebezpečného stretu človeka a voľne pohybujúceho sa medveďa hnedého a tak zabrániť možným potenciálnym následkom v podobe priameho ohrozenia alebo poškodenia života a zdravia človeka.

„Akceptujeme, že medveď sa stráni človeka, no keď sa deje, že sa túlajú na okraji mesta tak to nemôžeme nechať tak," podotkol minister s tým, že aj ľudia musia rátať, že v prirodzenom území medveďa, môžu čeliť útoku. „Človek je rozumný tvor a nemal by sa vystavovať nebezpečenstvu. Ak pôjde tam, kde sú medvede, tak sa riziku vystavuje. Ľudia sa musia správať zodpovedne,“ zdôraznil Taraba.

medveď Čítajte viac Z poľovníkov budú „manažéri prírody”. Taraba chce strieľať medvede už aj priamo v obciach, poslancov obíde

Po novom by však medveď mohol byť odstrelený aj 500 metrov od obce. „My nehovoríme, že každý medveď ktorý sa nachádza tristo metrov od obydlí je povinnosť zo zákona ho zastreliť. My hovoríme o práve,“ upozornil Taraba.

Cieľom podľa ministra nemá byť, že medveďov budú poľovníci strieľať pri škôlkach, či nákupných centrách a cieľom taktiež nemá byť ani strieľanie medveďov z guľovnicami v obciach. „Naším cieľom je, že keď sa medveď nachádza v tesnej blízkosti a je tam dlhodobo, tak potrebujeme mať nárazníkovú zónu,“ ozrejmil minister životného prostredia.

Spomenul, že pri psoch je to 250 metrová hranica okolo miest a obdobné opatrenie chce zaviesť aj pri medveďoch. Podľa Tarabu ide o virtuálnu hranica a zodpovednosť preberá ten kto vedie odstrel. „Ústavný zákon dáva možnosť pacifikovať medveďa mimo správneho konania. Dnes ak vydáte návrh na odstrel medveďa, eventuálne sa to vie dostať na súd, ktorý to zastaví," spomenul Taraba.

pellegrini Čítajte viac Sporný Trestný zákon ide parlamentom zrýchlene, obmedzili aj rozpravu. Hanba, reaguje opozícia

Ako vznikla štúdia o počte medveďov?

Odhad veľkosti populácie medveďa hnedého na Slovensku robili odborníci pražskej univerzity analýzou DNA. Počet tohto druhu stanovili na 1 056 kusov, pričom interval spoľahlivosti je medzi 1 012 až 1 275 jedincov.

Počet medveďov sa analyzoval podľa vzoriek trusu, no štúdii je namietané, že sa konala počas obdobia, kedy medvede spia. Výskum sa uskutočnil v dvoch fázach – od septembra 2019 do konca apríla 2020 a od septembra toho istého roku do apríla 2021.

medveď, medvede Čítajte viac Buď si s medveďmi poradí štát, alebo ich zastrelia ľudia

Ministerstvo dnes zdôrazňuje, že vzhľadom na opakujúce sa incidenty neregulovaného pohybu medveďa hnedého a ich zvyšujúca sa tendencia nasvedčuje, že odhad Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky je nepresný a populácia medveďa hnedého na území Slovenskej republiky je omnoho väčšia. „Tento rok chceme spraviť serióznu štúdiu počtu medveďov,“ ozrejmil minister Taraba. Za úlohu to podľa ministra dostali univerzity v Nitre a Zvolene. Ak sa potvrdí, že na Slovensku sú medvede premnožené, chce štát požiadať Európsku komisiu o plošný odstrel.

MŽP dodalo, že pre výraznú modifikáciu prirodzeného správania, teda stratu prirodzenej plachosti, ktorá mala za následok vznik nebezpečných stretov človeka a voľne pohybujúceho sa medveďa, považovalo za potrebné, aby bol návrh ústavného zákona prerokovaný a schválený v skrátenom legislatívnom konaní. Za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody, Národná rada Slovenskej republiky sa môže na návrh vlády uzniesť na skrátenom legislatívnom konaní o návrhu zákona.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď hnedý #odstrel medveďov