Po strete s medveďom má lesník zlomené rebrá i poranenú chrbticu. Pellegrini zvolá mimoriadne parlament

Poranenie hrudníka, zlomeninu rebier a úraz chrbtice utrpel vo štvrtok po strete s medveďom na Liptove 35-ročný muž, potvrdila hovorkyňa záchranárov Petra Klimešová a Kristína Bocková zo Štátnej ochrany prírody SR. Na tento incident zareagoval aj šéf parlamentu Peter Pellegrini, ktorý na utorok zvolá Národnú radu SR kvôli schváleniu ústavného zákona o regulácii medveďa.

04.04.2024 13:59 , aktualizované: 18:58
debata (265)

„Po včerajšom útoku medveďa skončil 35-ročný lesník na Liptove s ťažkými zraneniami v nemocnici. S ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom sme sa minulý týždeň jasne dohodli, že ak sa útoky šeliem budú opakovať, zvolám mimoriadnu schôdzu parlamentu kvôli schváleniu ústavného zákona o regulácii medveďa. Už nie je na čo čakať. Štát musí v prvom rade chrániť zdravie životy ľudí, až potom šeliem. V utorok preto mimoriadne zasadne Národná rada Slovenskej republiky a pevne verím, že tento zákon schválime,“ uviedol šéf parlamentu na sociálnej sieti.

K zranenému lesníkovi vyslali ráno do Liptovskej Sielnice ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci. „Záchranári muža po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ dodala Klimešová.

Zranený muž je lesný pracovník. Štátni ochranári konkretizovali, že k stretu došlo v katastri Kvačian v okrese Liptovský Mikuláš. „Bežiaci medveď narazil do lesníka na úzkom lesnom chodníku v svahovitom teréne s hustým bukovým porastom. Mladý 35-ročný muž po náraze spadol a utrpel zranenia,“ priblížila Bocková s tým, že na odplašenie medveďa v sebaobrane tri razy výstražne vystrelil.

Zásahový tím pre medveďa hnedého v spolupráci s políciou vykonal obhliadku lokality. Miesto incidentu podľa ŠOP nie je v blízkosti intravilánu, ale ide o hustý lesný porast nachádzajúci sa približne 300 metrov nad cestou medzi obcami Liptovské Matiašovce a Huty. „Medveď nebol postrelený,“ uzavrela Bocková.

Ako sa správať v lese, kde sa nachádzajú medvede
Video

Polícia vo štvrtok tiež upozornila na na výskyt medveďov v okrese Prievidza. V tejto súvislosti vyzýva ľudí na opatrnosť. Informovala o tom vo štvrtok na sociálnej sieti.

Policajti pripomenuli, že v súvislosti s príchodom teplejšieho počasia sa naše najväčšie šelmy začínajú prebúdzať. „V okrese Prievidza v blízkosti obce Kľačno bol v poslednom období zaznamenaný pohyb viacerých medveďov, skončil sa bez napadnutia,“ priblížili policajti.

Kúsok od detí. Medveď pobehoval v centre L. Mikuláša
Video

Polícia v tejto súvislosti žiada občanov, aby boli opatrní a prechádzku do prírody v tejto oblasti si radšej rozmysleli. „V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať na čísle 158,“ vyzvala polícia.

Na výskyt medvedice upozorňuje aj obec Vikartovce v Popradskom okrese. Ako informuje na svojej internetovej stránke, jej pohyb zaznamenal obyvateľ obce v stredu v popoludňajších hodinách v lokalite nazývanej Lúčna, teda nad starou pílou.

Pred troma dňami bol nahlásený pohyb medveďa aj pri ďalšej podtatranskej obci, Gánovciach. Konkrétne išlo o lokalitu Kožuchovský lesík.

medvede Čítajte viac Vláda chce lov medveďa ukotviť v Ústave SR. Ak sa zistí, že je šelma premnožená, príde plošný odstrel
265 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď hnedý