Po vojakoch štát dá 500-eurové odmeny aj policajtom či hasičom. Vnútro: Ale vyplatené budú až po voľbách

Policajti, hasiči a horskí záchranári dostanú v najbližšej výplate odmenu 500 eur. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to oznámil na sociálnej sieti. Poslanec KDH František Majerský považuje za kľúčovejšie zvýšiť platy systémovo. Poslanec SaS Juraj Krúpa upozornil, že odmeny vyčlenil rezort krátko pred prezidentskými voľbami.

05.04.2024 16:08
debata (47)

Ministerstvo vnútra spresnilo, že predbežne sa vyplatenie odmien dotkne približne 23 815 príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby. „Pôjde o vyplatenú sumu v celkovej výške 11 907 500 eur, ktorá bude poukázaná z rozpočtových zdrojov rezortu vnútra,“ dodal rezort, pričom upozornil, že odmeny budú vyplatené aj príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry okrem tých, ktorí nespĺňajú podmienky pre jej udelenie (napr. z dôvodu dočasného pozbavenia výkonu štátnej služby).

Minister Šutaj Eštok deklaroval, že naďalej bude bojovať za to, aby boli zamestnanci bezpečnostných a záchranných zložiek pyšní na svoju prácu. „Vy, ktorí ťaháte nadčasy, nemáte čas byť s vašou rodinou, verte mi, že vašu prácu sledujem a chcem, aby ste vedeli, že stojím za každým jedným poctivým policajtom, hasičom alebo záchranárom,“ uviedol vo videu.

Majerský považuje systémové zvyšovanie platov policajtov, hasičov a horských záchranárov za kľúčovú otázku pre personálnu stabilizáciu v rezorte vnútra. „Dať odmenu policajnému, hasičskému zboru a horským záchranárom je dôležité, no za kľúčovejšie považujem zvýšiť im platy každý mesiac a urobiť to systémovo, a nie populisticky,“ zhodnotil. Dodal, že ak sú zdroje v štátnom rozpočte, tak treba dať aj záchranárom, zdravotným sestrám a sanitárom, ktorí si to zaslúžia rovnako.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte viac Stopka pre Mašina. Krajský súd pri vyšetrovateľovi NAKA zvrátil verdikt

Krúpa poukázal na to, že 500-eurové odmeny dostali pred prezidentskými voľbami aj vojaci v rámci rezortu obrany. Minister vnútra sa podľa neho „nenechal zahanbiť“. „Určite sa to tesne pred druhým kolom prezidentských volieb stalo preto, že si ozbrojené zložky vážia. S volebnou korupciou to ani náhodou nemá nič spoločné, keďže im odmeny zvyčajne udeľujú ku koncu roka, na Vianoce,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

MV spájanie vyplatenia odmien s voľbami prezidenta SR odmieta. „Odmeny budú vyplatené až v termínoch po uskutočnení volieb,“ argumentuje ministerstvo. Odmeny majú byť podľa rezortu stabilizačným prvkom, ktorý má pomôcť riešiť riziko personálneho podstavu v zložkách MV SR.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #odmeny #Matúš Šutaj Eštok