Tragédia v Spišskom Podhradí: Autobus zrazil desať mladých veriacich, tri dievčatá neprežili

Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule, okres Levoča, stúpol na troch. Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Podľa polície sa autobus z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň.

06.04.2024 09:28 , aktualizované: 20:12
debata (209)
Pri nehode autobusu v Spišskom Podhradí vyhasli tri mladé životy
Video

Podľa ministra vnútra evidujú aktuálne po nehode celkom troch mŕtvych a siedmich zranených, z toho je jedna osoba zranená ťažko. „Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa vlastne stalo. Nejaké informácie máme, ale nebudeme o nich informovať. Počkáme si, kým bude dokončené vyšetrovanie,“ poznamenal Šutaj Eštok.

Účastníci nehody smerovali na diecézne stretnutie mládeže v Spišskom Podhradí, stretnúť sa tu dnes malo približne 1 600 mladých. V dôsledku udalostí podujatie zrušili.

Minister vnútra Šutaj Eštok o tragédii v Spišskom Podhradí
Video

Minister zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré boli pri nehode expresne rýchlo a urobili všetko pre to, aby obetí nebolo viac. Na mieste je aj intervenčný tím a pozostalým sa snažia pomôcť aj duchovní zo Spišskej Kapituly.

„Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú  po...
Autobus v Spišskom Podhradí, ktorý narazil do...
+8Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po...

Pätnásťročné vážne zranené dievča je po operácii v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v stabilizovanom stave. TASR to večer potvrdila vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová. „Je po operačnom zákroku a v stabilizovanom stave,“ uviedla. Pacientka je hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti na klinike úrazovej chirurgie UNLP. Záchranári ju z miesta nehody previezli do nemocnice vrtuľníkom.

Obeťou nehody má byť aj dcéra primátora

Dnešná tragédia v Spišskom Podhradí opäť pripomína aký je ľudský život krehký, uviedol na sociálnej sieti primátor Partizánskeho Jozef Božik. "Myšlienkami sme s rodinami obetí nehody. Išlo o mladých ľudí, ktorí mali celý život ešte pred sebou. Jednou z obetí je aj dcéra môjho kolegu, primátora Starej Ľubovne, Ľuboša Tomku. Je mi to veľmi ľúto. Dovoľte mi vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám, dodal Božik s prianím skorého uzdravenia zraneným.

Podľa informácií JOJ24 vodič pred odchodom z autobusu nezatiahol ručnú brzdu.

Platforma Donio vyhlásila zbierku na pomoc rodinám obetí a zraneným po nehode v Spišskom Podhradí. Všetky darované peniaze chcú rozdeliť na rovnaké čiastky pre rodiny obetí a zranených. Poškodených a pozostalých budú kontaktovať s pomocou Krajskej polície v Prešove či Biskupstva Spišské Podhradie.

Tragédia je podľa premiéra Roberta Fica (Smer) ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli. Informuje o tom na sociálnej sieti. „Hovoril som s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom, ktorý mi poskytol potrebné informácie o nehode, ako aj o priebehu zásahu záchranných jednotiek,“ dodal premiér.

Vodič nenafúkal

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa na mieste stalo. Minister nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi. „Dychová skúška bola negatívna, ale čo sa presne stalo, stále zisťujeme. Vodič je v ťažkom šoku, ešte sa s ním nedalo rozprávať, nechcel by som byť ani v jeho koži,“ dodal Šutaj Eštok.

Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič doplnil, že na mieste boli ako prví hasiči z Behároviec. „Zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ s kompletným zariadením na takýto zásah, použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu a následne hydraulické rozpínacie kliešte,“ doplnil s tým, že zakliesnené boli tri osoby, jednu z nich sa podarilo vyslobodiť ešte pred príchodom hasičov. Ďalšie dve zakliesnené dievčatá na mieste podľahli zraneniam.

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí, autobus prešiel skupinku mladých ľudí
Video
Zdroj: ta3

Pomáhali aj dva vrtuľníky

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

„Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná žena, ktorá bola s polytraumou po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročná žena, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach s polytraumou a tiež 16-ročný muž s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

Na miesto boli vyslané aj dva záchranárske vrtuľníky. „Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela,“ uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. Dodala, že druhá posádka priletela na pomoc z Košíc a od zasahujúcich záchranárov si prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Polícia na sociálnej sieti spresnila, že sa nehoda stala v sobotu krátko po 8.00 h. Na základe volania na tiesňovú linku 155 vyslali k nehode pozemné ambulancie a vrtuľníky leteckej záchrannej služby. Cesta je aktuálne podľa polície neprejazdná. „Polícia je na mieste a nehodu dokumentuje,“ uviedla na sociálnej sieti.

„Toto veľké nešťastie ma nesmierne zasiahlo. Podujatie a program sme zrušili. Bude iba adorácia a svätá omša. Myslím na rodičov a rodiny,“ uviedol spišský diecézny biskup František Trstenský.

Ministerka preverovala kapacity nemocníc

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) po nehode v Spišskom Podhradí preverovala, či sú nemocnice kapacitne pripravené na záchranu zranených. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti. „Je mi nesmierne ľúto tragickej udalosti v Spišskom Podhradí. Okamžite som preverovala kapacity v nemocniciach, aby boli pripravené na záchranu tých, ktorí bojujú o život,“ poznamenala.

Tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva informovalo, že ministerka je v súvislosti s nehodou kontakte so všetkými záchrannými zložkami, ktoré od rána na mieste zasahovali a zabezpečovali ošetrenia zranených aj prevoz pacientov do nemocníc. „Táto tragédia ma zasiahla a vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým obetí. Od prvých minút som v kontakte so všetkými záchrannými zložkami a chcem všetkým zdravotníkom poďakovať za profesionálny prístup a vysoké nasadenie pri ošetrovaní aj prevoze zranených, ako aj koordináciu Operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby SR,“ dodala Dolinková.

Aj mesto vyjadrilo úprimnú sústrasť

V Spišskom Podhradí sa miestni modlia za zranených a obete sobotňajšej dopravnej nehody. Pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť. Pre TASR to uviedol primátor Spišského Podhradia Milan Kapusta, ktorý bol na mieste nehody.

„Je to veľmi ťažké, pretože mám deti v takom veku. Keď som počul v meste sirény, myslel som si, že prišlo zle niekomu v katedrále. Ani mi nenapadlo, že sa mohla stať takáto tragédia. Podľa prvotných informácií, ktoré máme, ľudia vystúpili z autobusu, dali sa do skupín a išli popred autobus smerom k Spišskej Kapitule. Autobus sa pohol a vtiahol desať ľudí pod seba. S hydraulickým zariadením potom hasiči dvíhali autobus, aby odtiaľ ľudí dostali,“ uviedol Kapusta. Doplnil, že pomáhali aj dobrovoľníci.

Spišský diecézny biskup František Trstenský vyzval Slovákov, aby sa zjednotili a mysleli na rodiny pozostalých a zranených. Vyjadril zároveň blízkosť pozostalým. Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský i prešovský arcibiskup metropolita Jonáš Maxim uviedli, že sa budú modliť za obete i zranených. K modlitbe vyzvali aj ďalších ľudí.

Predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský tiež vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragickej nehody. "Veľmi ma zasiahla správa o tragédii v Spišskom Podhradí. Je mi to ľúto, lebo sa táto tragédia stala mladým ľuďom, ktorí smerovali na radostné stretnutie mladých s novým otcom biskupom Františkom. Všetkým pozostalým a ich rodinám vyjadrujem úprimnú sústrasť, som s nimi v ich žiali. Všetkým zraneným prajem veľa síl a skoré uzdravenie,” dodal.

Kondolovala Čaputová, Korčok i Pellegrini

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí v Spišskom Podhradí a vyjadrila účasť všetkým zraneným v súvislosti s tragédiou. „Je mi to nesmierne ľúto a myslím na všetkých, ktorých sa to týka,“ uviedla po odovzdaní hlasu v druhom kole prezidentských volieb Čaputová.

Na sociálnej sieti zároveň doplnila, že s myšlienkami je s rodinami a blízkymi, ktorých sa tragédia týka. „Vyjadrujem im moju úprimnú sústrasť. Myslím aj na zranených, ktorí sú v starostlivosti lekárov a prajem im, aby sa čím skôr zotavili. Veľmi si želám, aby sa počet obetí tejto tragickej nehody už nezvyšoval,“ uviedla Čaputová.

Smútok a ľútosť k tragickej dopravnej nehode vyjadril aj predseda strany Hlas a predseda parlamentu Peter Pellegrini. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí a všetkým tým, ktorí bojujú o svoj život, želám všetko dobré. Pevne verím, že to zvládnu,“ povedal Pellegrini. O to viac ho to podľa jeho slov mrzí, že sa takáto tragická dopravná nehoda udiala počas toho, ako mladí ľudia chceli stráviť vo veľkom počte spolu peknú sobotu a venovať sa kresťanským hodnotám. „O to viac takáto tragédia v slnečný deň ešte viac bolí,“ dodal Pellegrini.

Bývalý minister zahraničných vecí a kandidát na prezidenta Ivan Korčok na sociálnej sieti uviedol, že ho veľmi zasiahla správa o tragickej nehode. „Je mi nesmierne ľúto, že vyhasli mladé životy. Pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie,“ doplnil Korčok.

Ľútosť nad tragédiou vyjadrili viacerí politici.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda #Spišské podhradie #nehoda autobusu