Vláda chcela chrániť človeka pred medveďom. Šelme zahral do karát politický kompromis a získala ešte týždeň čas

Minulý týždeň zvolal vtedy ešte predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) mimoriadnu schôdzu k útokom medveďa. Podnetom mu bol ďalší vážny útok šelmy na človeka, po ktorom v stredu utrpel 35-ročný lesník na Liptove viacero zranení a vážnymi poraneniami ho previezli do nemocnice. Mimoriadna schôdza sa mala začať v utorok ráno, no nakoniec jej zvolanie Pellegrini zrušil.

09.04.2024 10:50
debata (6)
Tomáš Taraba o administratívnej prekážke pri odstrele medveďa v Liptovskom Mikuláši
Video

Na schôdzi sa mali poslanci venovať vládnemu návrhu na zmenu Ústavy SR z dielne SNS. Návrh sa týka zrušenia administratívnych prekážok pri odstrele medveďa, ak sa objaví v okruhu päťsto metrov od obydlí. „Keďže v nemocnici leží ďalšia obeť útoku medveďa a vláda už tento návrh zákona schválila, nie je žiaden dôvod čakať. Štát musí v prvom rade chrániť životy a zdravie ľudí, až potom šeliem,“ uviedol krátko pred prezidentskými voľbami Pellegrini.

V pondelok však túto iniciatívu zabrzdil. Jedným dôvodom je, že Pellegrini po tom, čo bol zvolený za prezidenta, stratil kompetencie predsedu parlamentu. Druhým je hľadanie politického kompromisu v otázke, aká prísna má byť regulácia problémových medveďov.

Koalícia žiada, aby vo chvíli, keď sa medveď priblíži k obydliam, neplatili žiadne administratívne prekážky pri jeho zastrelení. Návrh z dielne SNS chce, aby takéto konanie bolo garantované ústavou. Na zmenu ústavy však poslanci potrebujú 90 hlasov a koalícia má len 79 členov a podporu tohto materiálu KDH oficiálne odmietlo. Tým sa však téma odstrelu pre KDH nekončí. Poslanci prišli s tým, že odstrel by mohol byť povolený len v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie. Takúto novelu navrhujú v rámci zákona o civilnej ochrane, pričom na zmenu by stačilo 76 poslancov.

Ako by mal byť vyzerať lov na medveďa podľa SNS a KDH?

  • Podľa KDH: V zákone o civilnej ochrane predefinovať mimoriadnu situáciu a následne by neplatil administratívny proces udelenia výnimky.
  • Podľa SNS: Ústavný zákon by umožnil odstrel medveďa bez administratívy.
  • Aktuálny stav: Ak sa objaví medveď v blízkosti obydlí, povoláva sa zásahový tím, ktorý jedinca odplaší, ak sa vracia, pokračuje v plašení. Usmrtenie medveďa je až poslednou možnou alternatívou. Po novom však envirorezort používa aj drony a problémových jednotlivcov vyhľadáva a následne eliminuje.
SNS o podpore zákona o medveďoch. "Nie sme najmúdrejší," tvrdí Danko
Video

Ústavný odstrel

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) je presvedčený, že ak nebude odstrel definovaný v Ústave SR, zastrelenie medveďa bude končiť na súde. Napriek tomu pripustil, že je ochotný rokovať s KDH na alternatívnom kompromise, a preto požiadal Pellegriniho, aby mimoriadnu schôdzu zrušil a bod programu odsunul na riadnu schôdzu, ktorá sa začína na budúci týždeň.

Taraba tvrdí, že na Slovensku sú premnožené rizikové medvede a podľa neho je najelegantnejším, najpriamejším a najlepším riešením odstrel medveďov mimo správneho konania. Prekáža mu, že v momente, keď dôjde k rozhodnutiu zastreliť šelmu, nasleduje proces, kde sa zisťuje, či sa šelma vracia, či niekoho napadla, či ohrozila a až potom sa dá zakročiť.

Najbližšie dni chce preto využiť na expertíznu prípravu zákona. "Naďalej trváme na tom, že najúčinnejšie riešenie je ústava, no sme ochotní sa baviť,” podotkol s tým, že do dvoch až troch týždňov chce mať efektívne riešenie odstrelu schválené Národnou radou.

„S KDH sme na ideovo na rovnakej vlne a právne riešenie budeme dodiskutovávať. Trváme na tom, že najúčinnejší je ústavný zákon, ale sme ochotní baviť sa aj o inom riešení,“ povedal. Podľa Tarabu Slovensko nie je ani skanzen, ani rezervácia, a preto chce vytvoriť nárazníkové zóny okolo miest a obcí. "Človek bude mať zónu, kde bude mať väčšie právo na život ako medveď,” skonštatoval. Jediné riešenie je podľa neho prijatie ústavného zákona a preklasifikovanie medveďa na Slovensku. Medzitým prišlo s návrhom na reguláciu medveďa aj KDH, ktoré odmieta zmenu ústavy a ministrovi životného prostredia predložilo svoju vlastnú novelu zákona. "KDH chce mimoriadnu situáciu, my ju nepotrebujeme,” podotkol Taraba.

medveď, medvede Čítajte viac Buď si s medveďmi poradí štát, alebo ich zastrelia ľudia

Je nebezpečnejšia zbraň alebo medveď?

Po tom, čo sa v nedeľu v lesoch nad Kyslinkami na Poľane dvaja zamestnanci Štátnej ochrany prírody chránili pred medvedicou zbraňou, skončil jeden z nich s prestrelenou nohou. Medvedica s dvoma mláďatami bola podľa mužov v lesnom poraste. Keď sa proti nim náhle rozbehla, jeden zo strážcov prírody použil zbraň.

KDH sa však obáva, že ak sa povolí odstrel bez administratívnych bŕzd, bude to viesť k nárastu lovu a práve k takýmto prípadom.

Exminister spravodlivosti a dnes poslanec Viliam Karas (KDH) je presvedčený, že takéto prípady budú len pribúdať. Upozornil, že ústavná zmena by pri odstrele rozviazala ruky a policajti, poľovníci či ochranári by tak mali po medveďovi v blízkosti obydlí strieľať. "Sme sa rozumné riešenia, toto nie je rozumným ani udržateľným riešením,” podotkol Karas.

Podľa predsedu Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka Brusel tému medveďov bagatelizoval a pritom sú za ostatné roky na Slovensku dva smrteľné prípady napadnutia človeka medveďom. "Medveďa a vlka použili ako biologickú zbraň na zničenie vidieka,” vyhlásil s tým, že za tri dni bolo hlásených viac ako tridsať stretnutí s medveďom.

Predseda SNS Andrej Danko vyhlásil, že keby to bolo na národniaroch, tak medvede strieľajú už od pondelka. "Keby som mohol, tak poprosím Huliaka, aby odpálil prvých desať medveďov,” uviedol s tým, že témou chcú vytvoriť politický a právny tlak na nájdenie kompromisu. "Nie sme najmúdrejší na svete, že vieme, akou cestou máme ísť,” priznal si Danko.

medveď Čítajte viac Medvede stratili plachosť, politici zábrany. Štát musí reagovať rýchlo: Odvráti hrozbu z medveďov ich masový odstrel?

Administratívna prekážka

Od roku 2012 je podľa Tarabu na súdoch viac ako 170 konaní vo veci odstrelu medveďa. Tým argumentuje, aké zásadné problémy spôsobuje administratíva. Napriek tomu bolo minulý týždeň možné zakročiť proti medvedici v Liptovskom Mikuláši. Minister v tej súvislosti nechce povedať, či nastala administratívna prekážka, alebo pri odchyte konali protiprávne. „Je taká doba, aká je, a nie každý komunikuje všetko,” ozrejmil Karas s narážkou, že odstrel problémovej samice nemusel byť legislatívne v poriadku.

"Medveď bol odstránený preto, lebo atakoval piatich ľudí. Naším cieľom nie je strielať medvede, až keď niekomu odhryznú nohu a vylúpnu oko, naším cieľom je dať dole medveďa, ktorý sa túla ulicami,” zdôraznil Taraba. Na otázku, či narazili počas odstrelu na administratívnu prekážku, neodpovedal.

Podľa Progresívneho Slovenska má štát efektívne nástroje ako si poradiť s medveďom. “Presadzujeme efektívny manažment medveďa hnedého, ktorý nebude ohrozovať ľudské zdravie. S KDH sa zhodneme, že ústavný zákon z dielne Tomáša Tarabu je prehnaný nástroj, ktorý predstavuje nebezpečenstvo pre ľudí. Ide o pokus koalície preniesť vinu na opozíciu, keďže sa ukazuje ich úplná neschopnosť riešiť problém,“ ozrejmila podpredsedníčka výboru pre pôdohospodárstvo Tamara Stohlová (PS).

V prvom rade je pre ňu Zásahový tím, ktorý funguje mimo zdĺhavého správneho konania. „Je však zjavné, že potrebuje posilniť materiálne, ale najmä personálne, minimálne na úrovni každého národného parku. Za rovnako dôležité považujeme aj preventívne opatrenia – zabezpečenie odpadkov, plodín a zvierat, riešenie vnadísk či komunikáciu s verejnosťou. Toto všetko majú v rukách predstavitelia vládnej koalície, a na mnohé opatrenia máme aj financie z európskych fondov. Stačí konať,“ podotkla.

Na júnovú schôdzu preto predkladajú návrh legislatívy na posilnenie prevencie. „Príkladom je zákaz vnadenia v okolí ľudských obydlí, ako jeden z nástrojov na zamedzenie približovania šeliem k ľuďom,” uzavrela Stohlová.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #medveď #Peter Pellegrini #Tomáš Taraba