Taraba odvolal Benka z funkcie šéfa SHMÚ. Stohlová: Chce ovládnuť všetky organizácie

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) odvolal z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martina Benka. Vo funkcii pôsobil viac ako 11 rokov.

10.04.2024 09:04 , aktualizované: 15:58
debata (62)

Ako ďalej Benko informoval na sociálnej sieti, jeho služba pre SHMÚ bola veľakrát veľmi dobrodružná. Počas jeho úradovania sa na poste šéfa envirorezortu vystriedalo šesť ministrov. Benko tvrdí, že takmer každému musel vysvetľovať, na čo všetko tu SHMÚ vlastne je.

„Možno si ešte niektorí spomínate, že som túto pozíciu bral len na niekoľko týždňov prípadne mesiacov, ale napokon z toho bolo 11 rokov, 8 mesiacov a 28 dní služby, často dosť náročnej. Lebo ono také riaditeľovanie, to vám nie je len tak. Je to ozaj služba 24/7, nekončí odchodom z práce a väčšinou ani víkendom. SHMÚ prajem do ďalších rokov najmä neznížený počet nadšených zanietených zamestnancov, ktorí sú experti na to, čo robia," napísal Benko na sociálnej sieti.

Dôvodov na odvolanie Benka je množstvo. Ide predovšetkým o zlý manažment riadenia inštitúcie, osobitne v oblasti manažovania IT projektov, uviedol Taraba s tým, že ho odvolal v súlade so zákonom.

„To, že sme na odvolanie riaditeľa SHMÚ použili zákon prijatý vládou Igora Matoviča, ktorý formálne udáva možnosť odvolávať bez udania dôvodu, neznamená, že na odvolanie neexistujú dôvody. Tých dôvodov v prípade bývalého riaditeľa Benka je veľké množstvo,“ povedal Taraba. Doplnil, že inštitúcia prejde hĺbkovým auditom. Bude tiež konať v oblasti prešetrenia viacerých podnetov.

Ministerstvo životného prostredia plánuje na pozíciu generálneho riaditeľa SHMÚ vyhlásiť riadne výberové konanie.

Odvolanie Benka považuje opozičná poslankyňa Tamara Stohlová (PS) za ďalšiu ukážku amatérskeho riadenia ministra. Už to nie je podľa nej o odstraňovaní nepohodlných ľudí, ktorí mu nevyhovujú názorovo či ideologicky. „Jednoducho chce ovládnuť všetky organizácie bez ohľadu na to, či ostanú funkčné alebo nie. Náhradu už tradične nepoznáme, ale som presvedčená, že neodborné stranícke kádre ešte v SNS nevyčerpali,“ poznamenala Stohlová.

Taraba v Ide o pravdu: Medveď má právo na život, ale nech sa nám nepotuluje po obciach. Chceme zaručiť ľuďom bezpečie
Video
62 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #Tomáš Taraba