Keď nie vláda, prispejeme my. Slováci za jeden deň vyzbierali obrovskú sumu na muníciu pre Ukrajinu

Na Slovensku odštartovala občianska zbierka na podporu českej delostreleckej iniciatívy, ktorá nesie názov Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my. Len za dva dni Slováci vyzbierali vyše pol milióna eur a peniaze raketovo pribúdajú. Ako uvádzajú organizátori, ich cieľ je vyzbierať jeden milión eur.

17.04.2024 11:30
debata (116)
Bez delostrelectva sa vojna nedá vyhrať. Poučilo sa aj NATO
Video
Ruská vojna proti Ukrajine ukázala, akú dôležitú úlohu hrá aj v moderných konfliktoch delostrelectvo. Mnohonárodná bojová skupina NATO v Litve uskutočnila nácviky ostrej streľby, aby otestovala svoju pripravenosť využívať delostrelecký systém Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) nemeckej armády. PzH 2000 je 155 mm samohybné delostrelecké delo schopné vystreliť niekoľko rán za minútu.

„Pridajme sa k iniciatíve českej vlády. Občianskou zbierkou dokážme, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín. Pomôžeme Ukrajine aj napriek našej proruskej vláde, buďme spolu odvážni“ vyzývajú organizátori na svojom webe. Ako ďalej vysvetľujú na stránke, Ukrajina bojuje aj za nás a má právo sa brániť a to, čo teraz najviac potrebuje je munícia.

vojna na Ukrajine, delo Čítajte aj Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

Zbierka na webe municiapreukra­jinu.sk začala v utorok a druhý deň po spustení už do nej prispelo vyše osemtisíc darcov. Organizátori z občianskej iniciatívy Mier Ukrajine priznali, že s takým rýchlym nástupom zbierky nepočítali. Prvý míľnik, ktorý si určili vo výške 250-tisíc eur prekonali za trinásť hodín.

Mier Ukrajine iniciatíva darček pre Fica Čítajte aj Aktivisti po Ficových výrokoch odovzdali vláde dôkazy o vojne v Kyjeve: Úlomky ruských rakiet

Kampaň podporilo viacero verejne známych osobností. Medzi nimi je aj bývalý partizán, účastník SNP a neskôr aj väzeň nemeckých nacistov Otto Šimko. Uviedol, že prispieť na túto zbierku je vlastenecký čin a k podpore ho nasmerovala aj jeho vlastná povstalecká skúsenosť.

„Bojovali sme proti agresii, proti nemeckej okupácii. Nebolo možné s nimi vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj na Ukrajinu,“ povedal Šimko vo videu.

„Česká iniciatíva je jedinou cestou, ako Ukrajine brániacej sa omnoho silnejšiemu agresorovi v krátkom čase pomôcť s pre ňu životne dôležitou vecou, a tou je dostatok delostreleckej munície," uviedol Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine. Priblížil, že cieľom verejnej zbierky je ukázať, že Slovensko nie je len o politických rozhodnutiach jednej vlády, ale o jeho obyvateľoch a ich vôli pomáhať.

munícia, 155 Čítajte aj Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

Česká vláda odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup delostreleckej munície z tretích krajín pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár mesiac dozadu oznámil, že slovenská vláda sa nepridá k českej iniciatíve.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #Juraj Blanár #vojna na Ukrajine #delostrelecká munícia