Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

Kde bude stáť nová univerzitná nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v relácii Ide o pravdu.

04.05.2024 10:00
debata (25)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Zuzany Dolinkovej v relácii Ide o pravdu.
Video
Zdroj: TV Pravda

Ministerka Dolinková chce koncept novej nemocnice v Bratislave predložiť vláde čo najskôr, už na najbližšom zasadnutí alebo na ďalšom. Podľa nej by sa mala postaviť „čo najrýchlejšie, čo najefektívnejšie a za čo najlepšie peniaze“.

Vylúčila, že by sa táto nemocnica nepostavila, aj keď na ňu nepôjdu peniaze z Fondu obnovy. „Je to záväzkom programového vyhlásenia každej jednej vlády, ktorá tu bola od vzniku Slovenskej republiky,“ uviedla a dodala, že je politická aj odborná zhoda, aby nová univerzitná nemocnica v Bratislave vyrástla. Odborníci sa snažia nájsť pre ňu najlepšie umiestnenie, aby bola v rámci Bratislavy čo najdostupnejšia.

Financovaná mala byť cez Plán obnovy, ale podľa Dolinkovej bolo jasné, že sa to nedá stihnúť, aj keď o tom bývalý premiér Eduard Heger hovoril do poslednej chvíle, než bol odvolaný. Peniaze sa budú musieť nájsť v rozpočte, prípadne cez PPP projekt, ale sú možné aj iné zdroje, o ktorých Dolinková nechce hovoriť, kým ich nemá prekonzultované s ministerstvom financií.

Peniaze z Fondu obnovy sa použijú na iné nemocnice, spomenula okrem iného rekonštrukciu nemocnice v Poprade, vo Zvolene sa začína stavať veľký chirurgický pavilón, rozbehne sa veľká rekonštrukcia nemocnice v Leviciach. Dolinková verí, že termíny rekonštrukcie veľkých nemocníc v Martine a Banskej Bystrici sa dodržia a budú preplatené cez Fond obnovy.

Dolinková privítala, že v prípade stavby a rekonštrukcie nemocnice v Prešove do hry vstúpilo ministerstvo obrany, dokonca sa urýchlil prechod nemocnice do jeho zriadovateľskej pôsobnosti. Minister Robert Kaliňák má „veľmi ambiciózny plán už možno v júni alebo v júli začať kopať,“ aby sa nemocnica stihla do roku 2027 postaviť. Nový pavilón má mať 900 lôžok, zmodernizujú sa aj doterajšie lôžka, ktorých je približne 1300.

Pôjde nielen o posilnenie vojenského zdravotníctva, nemocnica bude slúžiť aj bežným ľuďom v prešovskom regióne, podľa Dolinkovej vo viac ako 90 percentách. Na túto nemocnicu by mala byť naviazaná aj výchova sestier a vojenských lekárov. Kaliňákov rezort by mal vyriešiť aj otázku nedostatku financií, keďže na nemocnicu je vedená aj exekúcia.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Zuzana Dolinková