Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

Atentát na premiéra Roberta Fica nemá za viac ako 30 rokov samostatnosti v histórii Slovenska obdoby. Ide o bezprecedentný útok, ktorý pobúril celý svet. Odsúdili ho zástupcovia všetkých politických strán, prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj zahraniční prezidenti, premiéri, politici či zástupcovia zahraničných organizácií. Napriek tomu, že by mali podobné incidenty spoločnosť spojiť, aby sa niečo podobné neopakovalo, podľa politológov sa ešte viac zradikalizuje.

15.05.2024 20:00
debata
Ako vystrelili na premiéra Fica
Video
Zdroj: Pravda

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu. „Myslím, že bude viesť (atentát, pozn. red.) k ešte väčšej radikalizácii spoločnosti ako doteraz. Neočakávam, že politické elity budú schopné vyslať nejaký signál, že takto sa ďalej nesmie pokračovať, že toto nie je cesta,“ uviedol pre Pravdu politológ z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Marušiak.

Atentát na premiéra Roberta Fica
Video
Zdroj: Pravda, očitý svedok

Politici by sa mali zomknúť

Podľa politológa z Ekonomickej univerzity Radoslava Štefančíka bude situácia vo verejnom priestore závisieť od toho, ako atentát uchytia mienkotvorní politici. „Mohol by to byť moment, keď by spoločnosť pochopila, že politika sú len žabomyšie vojny a netreba šíriť nenávisť jeden voči druhému,“ uviedol pre Pravdu.

Robert Fico, streľba, Handlová Čítajte viac VIDEO z atentátu na Fica: „Robo, poď sem,“ kričal útočník. Premiéra operovali hodiny, podľa Tarabu operácia dopadla dobre

Niektorí koaliční poslanci z atentátu vinili priamo médiá či opozičných politikov. Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer) vyjadril aj „ťažké znechutenie“ nad tým, čo podľa neho posledné roky páchala politická opozícia a tzv. liberálne médiá. Tvrdí, že šírili nenávisť. „Je to útok na každého občana SR,“ povedal. Pýtal sa, či po tomto incidente budú môcť chodiť politici na verejné mítingy.

„Toto je vaša robota,“ dodal smerom k poslancom opozície. Líder SNS Andrej Danko dáva atentát takisto za vinu novinárom, o tých z Denníka N hovoril ako o „hnusných prascoch“. Doplnil, že pre SNS sa v tejto etape začína politická vojna. „A ja verím, že to s Robertom Ficom zvládneme, ale budú tu zmeny,“ uviedol s tým, že pôjde o zmeny smerom k médiám.

„Verím, že aj s novým prezidentom Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom urobíme zákonné zmeny, tak ako v RTVS. Garantujem vám, že sa už nebudem okúňať z hľadiska toho, čo sa stalo,“ vyhlásil. Opozícii odkázal, nech rešpektuje výsledky volieb.

Svedkovia: Najprv sa prechádzal, potom sa postavil a už len čakal. Potom vyšli na Fica štyri rýchle výstrely
Video
Zdroj: TV Pravda

„Podľa prvých nenávistných reakcií niektorých politikov zo Smeru a SNS predpokladám, že polarizácia na Slovensku ešte nedosiahla svoj vrchol,“ reagoval na vyhlásenia politikov Štefančík. „Presne na toto som myslel, zintenzívnia sa ataky na médiá a mimovládne organizácie,“ hovorí Marušiak, podľa ktorého to prispeje k eskalácii už beztak veľkého napätia v spoločnosti.

Svedkovia atentátu na Fica: "On na neho kričal, aby šiel bližšie, on ho nalákal k sebe a vytiahol pištoľ
Video
Zdroj: TV Pravda

S prehĺbením už tak dosť polarizovanej spoločnosti súhlasí aj Štefančík. „V tejto chvíli by sa politici mali zomknúť a netancovať na nemocničnom lôžku postreleného premiéra. Ja viem, že každý hlas sa im hodí, ale v tejto chvíli to fakt nie je vhodné,“ komentoval. Tí, čo žiadajú pokoj a nepolarizovanie, paradoxne zaútočili ako prví. „Áno, pretože ich politika je založená na polarizácii, na šírení nenávisti, rôznych hoaxov a konšpiračných teórií,“ uviedol politológ z bratislavskej univerzity.

Bezpečnosť na Slovensku sa zmení

Marušiak dodáva, že zatiaľ to vyzerá na akciu osamelého „šialenca“. „Samozrejme, o pozadí atentátu ešte nevieme nič. Pred šialencami nás nemôže ochrániť nič, ale tp ani v situácii, keď spoločnosť nie je v stave takej konfrontácie, ako teraz. Príkladom je atentát na švédskeho premiéra Olofa Palmeho v 80. rokoch,“ hovorí politológ zo SAV.

Štefančík dodáva, že bezpečnosť na Slovensko sa zmení, no svedomie by si podľa neho mali spytovať ochrankári predsedu vlády. „Netreba zabúdať, že školy dostali nedávno výhražné maily, teraz tu máme postreleného premiéra. Koalícia by sa mala zobudiť a začať vážne riešiť bezpečnostnú situáciu na Slovensku,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát na Roberta Fica