Žilinka podal protest proti staršiemu rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal protest prokurátora proti vlaňajšiemu rozhodnutiu ministra životného prostredia súvisiacemu s odstrelom štyroch medveďov v poľovnom revíri Kalamárka Detva. Vyplýva to z informácií, ktoré šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR zverejnil na sociálnej sieti.

21.03.2024 16:51
debata (2)
Medveď v Liptovskom Mikuláš (detail + spomalenie)
Video

„Dnes som podal protest prokurátora proti rozhodnutiu ministra životného prostredia SR zo dňa 24. februára 2023, ktorým zamietol rozklad proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR zo dňa 11. augusta 2022, ktoré nepovolilo poľovníckej organizácii odstrel štyroch medveďov hnedých v poľovnom revíri Kalamárka Detva,“ priblížil Žilinka na sociálnej sieti.

Liptovský Mikuláš medveď Čítajte viac Vo viacerých okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov

Ministrovi životného prostredia navrhuje, aby protestu prokurátora vyhovel a napadnuté rozhodnutie zrušil. „A to pre jeho rozpor s ustanoveniami správneho poriadku, osobitne pre jeho nepreskúmateľnosť, nevysporiadanie sa s námietkami poľovníckej organizácie, absenciu náležitého odôvodnenia rozhodnutia, a teda pre jeho arbitrárnosť,“ doplnil.

Modriny i rany. Hovorí obeť útoku medveďa v L. Mikuláši
Video
Zdroj: ta3

„Generálny prokurátor rozhodol, že exminister Ján Budaj tým, že nevydával rozhodnutia na odstrel medveďov, konal de facto svojvoľne a v rozpore so správnym poriadkom. Nerobil to, čo mal povinnosť robiť, pretože nepočúval ľudí, ale mimovládky,“ skonštatoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) na sociálnej sieti.

medveď, Liptovský Mikuláš Čítajte viac Zoológ Kalaš: Medveď, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, tam neprišiel dobrovoľne
2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #Maroš Žilinka #odstrel medveďov