Úrady vykonajú cielené kontroly na čerstvé jahody v stravovacích zariadeniach

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spustil mimoriadne kontroly čerstvých jahôd v zariadeniach spoločného stravovania. Regionálne úrady verejného zdravotníctva ich vykonajú najmä na pohraničnej oblasti s Poľskom. Zamerajú sa na zariadenia školského stravovania. Pristúpilo sa k tomu potom, ako sa riešilo možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku do základnej školy v Krásne nad Kysucou.

22.03.2024 13:10
debata

„Spúšťame mimoriadne cielené kontroly s cieľom zistiť, či sa v zariadeniach spoločného stravovania nachádzajú čerstvé jahody nahlásenej šarže, ako aj inej šarže a takisto čerstvé jahody pôvodom z Maroka, ale od iného výrobcu či dovozcu. Ak pôjde o priamu dodávku od poľského dodávateľa alebo boli zakúpené v Poľsku, prípadne ak ide o výrobok z dovozu priamo z tretej krajiny, hygienici súčasne preveria, či si prevádzkovateľ zariadenia splnil povinnosť ohlásiť takýto výrobok regionálnej veterinárnej a potravinovej správe,“ poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

jahody Čítajte viac Rodičia aj úrady v pozore. Kontaminované ovocie sa dostalo do školskej jedálne

Avizovala, že postup sa bude týkať aj jahôd, ktoré boli dodané čerstvé a zariadenie ich zamrazilo. „Ak sa v priebehu kontrol nájdu v zariadeniach spoločného stravovania jahody, ktoré boli predmetom hlásenia zo systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) pre prítomnosť vírusu hepatitídy A, nariadi sa ich stiahnutie a zničenie výrobku,“ dodala. Dodávateľ spadá pod úradnú kontrolu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Tá môže voči nemu uplatniť opatrenia podľa príslušných platných predpisov.

Možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku základnej škole v Krásne nad Kysucou riešil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci. Ochorenie na žltačku typu A sa medzi žiakmi a zamestnancami nepotvrdilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #jahody #žltačka #ÚVZ