Sršne ázijské: Experti varujú pred rozšírením do našich oblastí. Čo urobiť, keď sa objaví podozrivý hmyz?

Sršne ázijské ohrozujú včelie kolónie, úrodu aj ľudí a celú biodiverzitu. Ako zabrániť ich invázii? Vypočujte si v podcaste Pravdy.

13.03.2024 15:40
debata (7)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Po nedávnom varovaní, že sa v našich končinách už pravdepodobne udomácnil nebezpečný komár ázijský prichádzajú odborníci so Štátnej ochrany prírody s ďalším upozornením. Tentokrát ide o výstrahu pred inváznym druhom sršňa – sršňom ázijským, ktorý je už rozšírený po celej juhozápadnej Európe, pričom najväčšie problémy spôsobuje vo Francúzsku.

„Na človeka, ktorý sa vyskytne v ich blízkosti reagujú pomerne agresívne a útočia vo väčších skupinách. V regiónoch Francúzska, kde je podiel tohto druhu sršňa vysoký, je už minimálny chov včiel, pretože sa to ani neoplatí,“ hovorí ochranárka Marta Mútňanová s tým, že vlani sa jeho výskyt potvrdil aj v Česku a Maďarsku, iba šesť kilometrov od hraníc so Slovenskom.

Zdôraznila, že nejde iba o individuálne ohrozenie alergických ľudí alebo populácie včiel, pre ktoré sú najväčším predátorom, pred ktorým sa nevedia brániť. Sršeň ázijský je hrozbou pre celú biodiverzitu a poľnohospodárstvo. Aj laickú verejnosť preto ochranárka Mútňanová upozorňuje, že ak si, nielen pri pobyte v prírode, ale aj v mestách, všimnete netradičného sršňa, okamžite to nahláste cez systém rýchleho varovania, ku ktorému sa dostanete aj cez stránku Štátnej ochrany prírody (https://invaznedruhy.sopsr.sk/…o-varovania/).

Sršeň ázijský je trochu menší ako je náš pôvodný druh sršňa. Prevažuje čierna farba, spodná časť nôh, posledné články končatín sú žiarivo žlté a na spodnej časti bruška má oranžové pásy. Často si stavajú hniezda v blízkosti sídiel, v podkrovných priestoroch a škárach alebo vysoko v korunách stromov,“ opisuje ochranárka.

Ako sa k nám Sršeň ázijský vôbec dostal a ako voči nemu bojovať? Vypočujte si podcast Pravdy s Martou Mútňanovou zo Štátnej ochrany prírody SR.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna ochrana prírody SR #biodiverzita #včely #sršeň ázijský #Počúvajte Pravdu #klimatická kríza