Vláda dostala od EK ďalší list upozorňujúci na problematickú novelizáciu trestného práva

Európska komisia poslala slovenskej vláde ďalší list, v ktorom popisuje problémy, ktoré vidí v novelizácii trestného práva. Uvádza to portál Euractiv.sk s tým, že list EK poslala deň po rozhodnutí Ústavného súdu. To podľa portálu dokazuje, že Brusel pokračuje v prísnom hodnotení aj po pozastavení niektorých častí novely Trestného zákona Ústavným súdom.

14.03.2024 12:30
debata (35)
Fico kladie Ústavnému súdu otázky, žiada jeho šéfa, aby odstúpil
Video

„Komisár Didier Reynders poslal 29. februára slovenskému ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi list, v ktorom uviedol problémy, ktoré Komisia zistila v súvislosti s nedávnymi zmenami a doplneniami, ako aj možnosti nápravy,“ citoval portál vyjadrenie Európskej komisie. Z obsahu listu podľa portálu vyplýva, že eurokomisia vidí v schválenej novele problémy, ktoré analyzuje aj po zásahu ÚS.

Fiačan: Za únik informácií k novele Trestného zákona sa ospravedlňujem
Video
fico, šimečka Čítajte viac Brusel sa obáva o európske peniaze. Komisia poslala na Slovensko dva listy a žiada nápravu

Ako strážkyňa zmlúv v EÚ má podľa Euractiv.sk právo zažalovať krajiny na Súdnom dvore EÚ za prijatie zákona, ktorý ide proti európskym pravidlám, čo môže viesť k vysokej pokute. „Od roku 2020 má tiež právo preventívne pozastaviť eurofondy krajine, ktorá ich nedostatočne ochraňuje. Na obe z týchto možností eurokomisia odkazovala v predchádzajúcich listoch," pripomína portál.

Štefan Kišš Čítajte viac Slovensko môže prísť o skoro miliardu eur, upozorňujú progresívci. Eurokomisia vraj zastavuje hodnotenie platby

V súčasnosti podľa Euractiv.sk nie je jasné, či samotné zrušenie európskej prokuratúry, ktoré vstúpi do platnosti aj po zásahu ÚS, vyhodnotí eurokomisia ako dostatočne závažnú hrozbu na to, aby navrhla zmrazenie eurofondov. Prípadne, či spustí mechanizmus ich podmienenosti aj na základe pozastavených častí zákona. „Sankcie by totiž mala prijímať proporčne k hrozbe zneužitia eurofondov," dodal portál.

fico, susko Čítajte viac Lipšicova prokuratúra končí. Podľa odborníkov to nie je definitívne, Fico hovorí o splnení misie Robert Fico / Ladislav Kamenický / Čítajte viac Miliarda z Bruselu pre Slovensko sa zasekla na novele Trestného zákona. Je to výstražný prst pre vládu či strašenie opozície?
35 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #novela Trestného zákona #Boris Susko