Občiansky sektor sa pre RTVS obracia otvoreným listom na európske inštitúcie

Občiansky sektor sa pre navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase obracia otvoreným listom na Európsku komisiu a parlament. Aktivisti hovoria o ohrození slobody tlače a rozpore s pravidlami EÚ, informoval Patrik Kimijan z organizácie Via Iuris.

14.03.2024 16:55
debata (21)
Šimkovičová, Danko a Taraba k zmenám v RTVS
Video

„Slobodné a od štátnej moci nezávislé verejnoprávne médiá sú nevyhnutným predpokladom funkčnej demokracie,“ zdôraznila riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Katarína Batková z Via Iuris hovorí o nesúlade navrhovanej legislatívy s európskym právom.

Martina Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičová chce, aby riaditeľ RTVS vysvetlil svoj osobný bankrot. Agresívna fraška, o zákone sme sa nedozvedeli nič, reagovala Jaurová

Riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško upozorňuje, že slobodné, zodpovedné a kvalitné verejnoprávne médiá sú ešte dôležitejšie v časoch rozmachu dezinformácií a rizikových technológií. Návrh zákona ide podľa riaditeľa INEKO Dušana Zachara proti verejnému záujmu, hovorí o pokuse o únos verejnoprávnych mé­dií.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry Martina Šimkovičová Čítajte viac Zamestnanci RTVS reagovali na Šimkovičovej návrh zákona. Fico chce zmeny do leta

Nadácia Zastavme korupciu, INEKO, Via Iuris, Transparency International Slovensko, Investigatívne centrum Jána Kuciaka a MEMO 98 varujú, že schválenie navrhovanej legislatívy by viedlo k ovládnutiu verejnoprávneho média vládnou mocou. Pod otvorený list zbierajú podpisy občanov.

Martiny Šimkovičová Čítajte viac Koniec RTVS: O Machajov post je záujem, Šimkovičovej návrh chce napadnúť. Krajcera v ňom vyrušujú zmluvy so štátom

Predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedli, že dôvodom na zmeny vo fungovaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna.

Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj: Chcem do poslednej chvíľky obhajovať nezávislosť a slobodu RTVS
Video

Za prioritu považujú výmenu generálneho riaditeľa telerozhlasu, ako aj zmenu spôsobu jeho výberu. Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj nemá ich dôveru, že dokáže dôkladne manažérsky riadiť inštitúciu. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) ozrejmil, že na čele inštitúcie musí byť človek, ktorý bude pre vládu garanciou, že peniaze v nej ostanú a RTVS sa bude rozvíjať. Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala.

MK predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS