Čaputová: Neexistuje reálny dôvod na zrušenie RTVS, okrem snahy ovládnuť ju

Návrh zákona z dielne ministerstva kultúry vyjadruje nepochopenie pojmu verejnoprávnosť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojej reakcii na pripravované zrušenie RTVS, ktorú poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

14.03.2024 19:53
čaputová, prezidentka Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas príhovoru v rámci prijatia dobrovoľníkov Srdce na dlani v Prezidentskom paláci. Bratislava, 13. marec 2024
debata (140)

„Ide tiež o nepochopenie civilizačného priestoru, v ktorom sme sa po páde totality rozhodli fungovať, a ktorého súčasťou sú aj silné a nezávislé verejnoprávne médiá. Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie, a s tým nemožno súhlasiť," vyhlásila prezidentka.

Šimkovičová, Danko a Taraba k zmenám v RTVS
Video

Predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedli, že dôvodom na zmeny vo fungovaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase predložil rezort kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

Martina Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičová chce, aby riaditeľ RTVS vysvetlil svoj osobný bankrot. Agresívna fraška, o zákone sme sa nedozvedeli nič, reagovala Jaurová
140 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Zuzana Čaputová