Egypt dúfa, že jeho ekonomiku podržia doláre z Perzského zálivu

Egyptská dočasná vláda sa chce vyhnúť zvyšovaniu daní alebo škrtaniu výdavkov štátu a do ekonomiky radšej investuje miliardy amerických dolárov, ktoré krajine prisľúbili arabské štáty z Perzského zálivu.

21.08.2013 08:51
Doláre Foto:
Ilustračné foto
debata

V utorok to vyhlásil egyptský minister financií Ahmed Galal. Káhira tiež nechce zvyšovať platy, ekonomiku chce podporiť investíciami predovšetkým do existujúcich projektov a infraštruktúry v oblasti vodárenstva, kanalizácií, ciest a mostov.

Vláda sa sústredí na projekty, ktoré si vyžadujú zapojenie veľkého množstva pracovníkov a pomôžu tak chudobným. Zároveň sa bude snažiť splatiť svoje dlhy dodávateľom. „Keď dodávateľom dlhujeme peniaze, oni kvôli tomu neplatia iným ľuďom a mení sa to na reťaz. Na jej konci spomaľuje celá ekonomika. (Vďaka investíciám do infraštruktúry) podporíme budúci hospodársky rast a pomôžeme aj chudobnejším,“ povedal minister Galal.

Armádou podporená dočasná egyptská vláda by veľmi chcela zlepšiť životné podmienky hlboko polarizovaného národa, ktorý trpí už takmer dva roky politickými a ekonomickými nepokojmi. Kabinet je preto pod silným tlakom vyhnúť sa nepopulárnym úsporným opatreniam. „Najlepšie to vyriešime tak, že využijeme vonkajšie zdroje a spoľahneme sa na priateľov, ktorí nám môžu poskytnúť finančnú injekciu. Takto sa vyhneme zvyšovaniu daní a nebudeme ani uťahovaním opaskov hospodárstvo tlačiť do zmenšovania,“ dodal minister financií.

Egyptu finančnú pomoc vo forme pôžičiek, grantov a dodávok paliva za celkovo 12 mld. USD po zosadení islamistického prezidenta Mursího v júli prisľúbili Saudská Arábia, Kuvajt aj Spojené arabské emiráty. Ich financie by mohli prispieť k zníženiu úverových nákladov krajiny, ako aj priamo znížiť rozpočtový deficit. Ten za 12 mesiacov do konca júna 2013 podľa Galala dosahoval ekvivalent 14 % hrubého domáceho produktu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Egypt