Trump stiahol podpis pod komuniké z G7. Obvinil za to Trudeaua

Americký prezident Donald Trump v nedeľu odvolal svoju podporu záverečného vyhlásenia zo summitu ekonomicky najvyspelejších krajín G7 v Kanade.

10.06.2018 07:00 , aktualizované: 12:44
debata (125)

Šéf Bieleho domu, ktorý vrcholnú schôdzku opustil predčasne pre plánované rokovanie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Singapure, to napísal na twitteri.

Vinu hodil na kanadského premiéra Justina Trudeaua a jeho „falošné vyhlásenie“ na tlačovej konferencii, ktorá sa konala po Trumpovom odchode. EÚ uviedla, že aj napriek Trumpovmu rozhodnutiu sa bude vyhlásenia pridŕžať.

Donald Trump pod kanadaskou vlajkou na... Foto: Reuters, Christinne Muschi
Donald TGrump, G7 Donald Trump pod kanadaskou vlajkou na stretnutí G7.

Počas dvojdňového summitu G7 sa potvrdil zásadný rozkol medzi mocnosťami kvôli tomu, že Spojené štáty začali uplatňovať clá na dovoz ocele a hliníka zo spojeneckých krajín. V sobotu večer SELČ však hostiteľ schôdzky Trudeau oznámil, že záverečné vyhlásenie podpísalo napriek obchodným sporom so Spojenými štátmi všetkých sedem členských krajín.

Trump, ktorý zo schôdzky odišiel skôr, ale v noci na nedeľu SELČ uviedol, že vyzval predstaviteľov Spojených štátov, aby spoločné komuniké neschválili.

Amerického prezidenta očividne rozhorčili výroky Trudeaua na tlačovej konferencii, kde vyhlásil, že Kanada si nenechá od nikoho rozkazovať. Podľa Trumpa to bolo „nečestné a slabošské“.

"Kanadský premiér Trudeau sa na rokovaní G7 správal veľmi pokorne a umiernene, ale po mojom odchode vystúpil na tlačovej konferencii s tvrdením, že americké clá sú urážlivé a že sa nenechá komandovať. To je veľmi nečestné a slabošské. Naše clá sú reakciou na jeho clo na mlieko vo výške 270 percent! " napísal na twitteri Trump. V ďalšom tweete opäť pohrozil clami na automobily.

Trudeauv hovorca v odpovedi uviedol, že výroky predsedu kanadskej vlády na tlačovej konferencii sa nijako nelíšili od toho, akým spôsobom Trudeau hovoril na summite. „Premiér nepovedal nič, čo by nepovedal už skôr, či už verejne alebo pri súkromnom rozhovore s prezidentom Trumpom,“ konštatoval hovorca.

Počas soboty však Trump volil aj iný tón. Povedal, že súčasných lídrov krajín G7 za nespravodlivé obchodné dohody neobviňuje. „Môj vzťah s nemeckou kancelárkou, francúzskym prezidentom a kanadským premiérom je skvelý, falošné médiá to skresľujú,“ povedal v reakcii na otázku novinárov, či jeho rozhodnutie odísť zo summitu v Kanade skôr nemôže budiť dojem, že sa Trump ku krajinám G7 otáča chrbtom. Keď Trump zistil, že novinár je z televízie CNN, povedal „to som si myslel“ a obvinil kanál zo lživého spravodajstva.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a... Foto: Reuters, Leah Millis
Trump, Macron, G7 Americký prezident Donald Trump (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron na bilaterálnom stretnutí počas rokovania štátov G7.

Členmi G7 sú USA, Kanada, Japonsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Británia a tiež Európska únia ako celok. Európska únia oznámila, že sa vyhlásenia zo summitu G7 bude pridŕžať, hoci od neho Trump odstúpil. „Pridŕžame sa komuniké, ktoré schválili všetci účastníci,“ oznámil v noci na nedeľu hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Krajiny G7 v komuniké konštatujú, že sa budú usilovať o zníženie colných bariér aj netarifných prekážok a dotácií. Vyhlásenie ďalej vyzýva na to, aby sa ešte tento rok začali rokovania o účinnejších pravidlách, ktoré by boli zacielené proti priemyselným subvenciám vedúcim k pokriveniu trhu. Vyhlásenie tiež poukazuje na to, že je dôležité vyhnúť sa prebytkom v sektoroch, ako je výroba hliníka a vyspelé technológie.

Ani po Trumpovom odvolaní podpisu Francúzsko nič nemení na podpore záverov summitu. S odkazom na vyjadrenie nemenovaného činiteľa Elyzejského paláca to uviedla agentúra Reuters. Spolupráca nemôže podľa Paríža stáť na emóciách a na slovách vytrhnutých z kontextu.

„Medzinárodná spolupráca nemôže byť závislá na tom, že je niekto nahnevaný, alebo na útržkoch z prejavu. Chovajme sa seriózne,“ uviedol zdroj agentúry Reuters.

Ostatní nás využívali, tvrdí Trump

Prezident Donald Trump svojich partnerov kritizoval, ale na záver schôdzky navrhol, aby sa v rámci G7 obchodovalo bez ciel, bez dotácií a bez ďalších obchodných bariér.

Trump zdôraznil, že Spojené štáty potrebujú spravodlivý prístup na trhy a nie sú ochotné ďalej tolerovať konanie krajín, ktoré voči USA spravodlivé nie sú.

Americký prezident povedal, že Spojené štáty na summite bojovali za voľný obchod a za koniec dotácií a ciel. Ako to chce docieliť, ale nespresnil. Ak niektoré krajiny začnú proti Spojeným štátom uplatňovať recipročné clo na dovoz hliníka, bude to podľa neho veľká chyba.

„Spojené štáty boli desiatky a desiatky rokov len využívané,“ vyhlásil Trump s tým, že už nastal čas, aby sa Európska únia, Kanada a ďalší obchodní partneri správali k Spojeným štátom lepšie. „Sme ako prasiatko, z ktorého si všetci berú. Buď sa to okamžite skončí, alebo s nimi prestaneme obchodovať,“ povedal Trump na adresu zvyšných členov G7.

Spojené štáty podľa Trumpa tiež chcú s Mexikom a Kanadou vyjednať nové podmienky Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), trvajú ale na dodatku, podľa ktorého by bola nová dohoda dojednaná vždy na päť rokov a potom sa rozhodlo o jej prípadnom predĺžení. Agentúra AP uviedla, že sa spomenutým dodatkom nesúhlasí Kanada.

Lídri štátov G7 počas diskusie na stretnutí Foto: Reuters, Adam Scotti/Prime Minister's Office
G7, Lídri štátov G7 počas diskusie na stretnutí

Rusko zatiaľ zostane mimo

Americký prezident tiež podotkol, že opätovné prijatie Ruska do G7 by bolo prínosom. Podobne sa vyjadril aj nový taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý však zdôraznil, že sankcie proti Rusku nemožno okamžite zrušiť. Nemecká kancelárka Merkelová uviedla, že sa lídri európskych štátov G7 na summite zhodli, že pre opätovné prijatie Ruska zatiaľ nenastali tie správne podmienky. Rusko a krajiny G7 spoločne tvorili zoskupenia G8. Rusko ale na jar 2014 vyradili za okupáciu a následnú anexiu ukrajinského Krymu a za podporu proruských separatistov na Ukrajine.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #obchodná vojna