Vallo mení poplatky. Bratislavčan si dve hodiny parkovania môže priplatiť

Mesto Bratislava mení niektoré navrhované poplatky za parkovanie v regulovaných zónach.

19.05.2019 09:42
debata (133)

V rámci pripravovanej parkovacej politiky magistrát po novom navrhuje ročnú sumu 49 eur za rezidentskú parkovaciu kartu za prvé auto v domácnosti rozdeliť. Ročné rezidentské parkovanie má stáť 39 eur, zarátané sú tu aj hodiny pre návštevy. Za desať eur si však k tomu bude môcť Bratislavčan prikúpiť parkovanie na dve hodiny denne v iných zónach. Potvrdil to primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Samospráva však zvažuje znížiť aj navrhovaný ročný poplatok rezidentskej parkovacej karty za druhé auto v domácnosti. Vallo spresnil, že sa snažia nastaviť cenovú hladinu parkovacej politiky tak, aby sa dosiahlo zníženie počtu áut v meste, znížili sa emisie a zlepšil verejný priestor. Zároveň však tak, aby to nepredstavovalo prílišnú ekonomickú záťaž pre bratislavské rodiny.

.....

VIDEO: Pozrite si v reportáži aká katastrofálna situácia s parkovaním je v piatich mestských častiach. Vo videu TV Pravda uvidíte ako krkolomne sa parkuje v Petržalke, Karlovej Vsi, v Starom Meste, Novom meste a Ružinove.

Video

„Veľa ľudí by chcelo mať parkovanie zadarmo ako doteraz, to však nie je správne. Presviedčam ľudí, že to tak nemôže fungovať. V žiadnom normálnom meste to tak nefunguje,“ povedal Vallo.

Deklaruje, že mesto je otvorené pripomienkam k návrhu parkovacej politiky, či už zo strany mestských častí, mestských i miestnych poslancov, obyvateľov i odborníkov. „My sme nedali von materiál, o ktorom by sme povedali toto je on a koniec,“ podotkol primátor. Priblížil, že mu na mailové adresy či prostredníctvom sociálnych sieti prišlo viac ako 2000 otázok a podnetov k parkovacej politike. „My ich vyhodnocujeme a postupne zapracúvame,“ uviedol. Vallo priznáva, že tempo je vysoké, ale podľa neho je to nutné, aby sa „konečne niečo urobilo“. Celkovo však proces vníma pozitívne.

Spustenie parkovacej politiky v Bratislave sa v prvých zónach očakáva od roku 2021. Spoplatnené zóny budú iba na miestach, kde je výrazný problém s parkovaním a iba v časoch, kedy problém s parkovaním na danom mieste pretrváva. Magistrát v apríli zverejnil návrh, podľa ktorého sa má v štyroch tarifných pásmach za parkovanie platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Rezidenti si majú za parkovaciu kartu zaplatiť za prvé auto v domácnosti 49 eur za rok, za druhé 150 eur a za tretie 500 eur za rok. Abonenti od 500 až po 1500 eur za rok. Mesto pripúšťa, že sa návrh cien a podmienok parkovacej politiky môže ešte zmeniť. Plánovanú parkovaciu politiku momentálne pripomienkujú mestské časti a od 22. mája bude návrh všeobecne záväzného nariadenia môcť počas desiatich dní oficiálne pripomienkovať aj verejnosť.

O tom, kedy presne a za akých podmienok bude parkovacia politika prijatá, majú rozhodovať v júni bratislavskí mestskí poslanci.

.....

VIDEO: Parkovanie v hlavnom meste sa má radikálne zmeniť. Bezplatne parkovať sa v podstate už nebude dať.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #parkovacia politika