Trumpova mexická vlna dorazila do Európy a Japonska, nivočí akciové trhy

Po Trumpovom ohlásení ciel na všetok mexický dovoz sa európske akciové trhy prepadli na najnižšiu hodnotu za tri mesiace.

31.05.2019 11:40
debata (2)

Európske akcie začali piatkové obchodovanie poklesom na najnižšiu hodnotu za tri mesiace. Môže za to prepad automobiliek Volkswagen a Fiat Chrysler po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uvalí clo na všetok mexický dovoz.

Prepad európskych akcií nadviazal na pokles akcií v Japonsku, kde hlavný index Nikkei pre straty akcií automobiliek uzavrel najnižšie za tri a pol mesiaca, napísala agentúra Reuters.

Trump v noci na piatok oznámil, že od 10. júna bude na všetok dovoz tovaru z Mexika uvalené clo päť percent. Clo bude platiť dovtedy, kým sa podarí zastaviť nelegálnu migráciu z Mexika. Jeho rozhodnutie by mohlo prerušiť zásobovacie reťazce v čase, keď medzi investormi rastú obavy z recesie.

Paneurópsky index STOXX 600 začal obchodovanie poklesom o 0,9 percenta. Index nemeckých akcií DAX, ktorý je obzvlášť citlivý na problémy v zahraničnom obchode, sa prepadol až o 1,3 percenta.

Straty na začiatku obchodovania zaznamenali všetky sektory. Index európskych automobiliek sa znížil o 2,7 percenta, hlavne pre trojpercentný prepad akcií firiem Volkswagen a Fiat Chrysler.

Obe automobilky majú silné napojenie na Mexiko. Strácali aj akcie bánk Santader, Sabadell a Bilbao, ktoré podnikajú v Mexiku.

Ďalšie globálne obchodné napätie, ktoré posilňuje obavy z recesie, tiež spôsobilo pokles výnosov desaťročných štátnych dlhopisov Nemecka na mínus 0,201 percenta. Výnosy nemeckých dlhopisov sú tak teraz blízko rekordného minima z júla 2016, teda z obdobia po britskom referende o odchode z EÚ. Do negatívneho pásma sa dostali aj výnosy desaťročných dlhopisov Holandska, a to prvýkrát od roku 2016.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #clá