Rozpočet je v mínuse 1,49 miliardy eur, je to účet za nákup stíhačiek

Schodok štátneho rozpočtu Slovenska za prvý polrok medziročne vzrástol o 160 percent na 1,49 miliardy eur, hospodárenie štátu ovplyvnil hlavne nákup stíhačiek pre armádu.

01.07.2019 14:33
debata (76)

Podľa ministerstva financií sa rozpočtové príjmy aj výdavky v zásade vyvíjajú v súlade so schváleným rozpočtom na tento rok.

Príjmy rozpočtu sa v prvom polroku zvýšili v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 2,6 percenta na 6,75 miliardy eur. Zhruba rovnakým tempom rástli daňové príjmy štátu, ktoré tvoria hlavnú časť príjmov štátneho rozpočtu.

Rozpočtové výdavky Slovenska v sledovanom období vzrástli medziročne o 15 percent približne na 8,24 miliardy eur. Rýchlejšie tempo rastu výdavkov než príjmov rozpočtu ministerstvo financií zdôvodnilo hlavne nákupom stíhačiek. Slovensko vlani podpísalo zmluvu o nákupe 14 kusov najmodernejšie verzie amerických stíhačiek F-16.

Na tento rok počíta koaličná kabinet premiéra Petera Pellegriniho so schodkom štátneho rozpočtu na hotovostnom princípe 2,04 miliardy eur.

Štátny rozpočet je spoločne napríklad s hospodárením samospráv a systému zdravotného a sociálneho poistenia súčasťou verejných financií. Podľa vlády by krajina tento rok prvýkrát vo svojej novodobej histórii mala hospodáriť bez deficitu verejných financií. Centrálna banka a nezávislá rozpočtová rada už ale upozornili, že vláda tento cieľ nedosiahne bez dodatočných opatrení.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko