Fico: Vstup Turecka do únie bude prínosom

Premiér Robert Fico potvrdil, že Slovensko podporuje vstup Turecka do Európskej únie. Proti eurointegrácii moslimskej krajiny je najmä opozičné Kresťanskodemokratické hnutie a vládni národniari.

11.12.2006 11:10 , aktualizované: 12:03
Vlajky EÚ a Turecka Foto:
Vlajky EÚ a Turecka pred mešitou v Istanbule.
debata

Ankara by podľa Fica mala dostať jasné podmienky, ktoré by ju viedli k plnoprávnemu členstvu. Tento postoj bude Slovensko podľa premiéra presadzovať aj na tohtotýždňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli.

„Slovensko podporuje vstup Turecka do Európskej únie. Bude prínosom pre úniu aj pre Turecko, a to z ekonomického, politického i strategického hľadiska,“ povedal Fico na rokovaní európskeho výboru parlamentu. Dodal, že moslimské Turecko nemožno diskvalifikovať z prístupového procesu len preto, že v ňom prevláda iné náboženstvo ako v tradične kresťanskej Európe.

Únia by podľa premiéra mala dať Turecku, ale napríklad aj Chorvátsku, jasné podmienky vstupu. „Základnou podmienkou vstupu Turecka do únie je, že si splní všetky podmienky tak, ako sme si ich museli splniť my,“ uviedol Fico.

Opoziční kresťanskí demokrati a koaliční národniari avšak vstup Turecka dlhodobo odmietajú. „Vstup Turecka do únie je neprijateľný,“ uviedol šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Turecko podľa neho neplní základné politické a ľudskoprávne kritéria a navyše predstavuje hrozbu islamizácie Európy.

Ostatné štyri parlamentné strany Turecko v integračných snahách v prípade plnenia podmienok únie skôr podporujú.

Európska komisia sa nedávno vyjadrila za čiastočné prerušenie prístupových rokovaní s Tureckom. Dôvodom má byť neochota Turecka otvoriť Cypru svoje letiská a prístavy. Ankara totiž požaduje, aby únia najprv zrušila izoláciu medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky na severe rozdeleného ostrova. Turecká vláda napriek tomu minulý týždeň navrhla únii otvorenie jedného letiska a jedného prístavu pre Cyprus.

debata chyba