EÚ schválila vstup SR do Schengenu

Rada ministrov Európskej únie pre vnútro a spravodlivosť na zasadaní v Bruseli jednomyseľne schválila vstup Slovenska a ďalších ôsmich pristupujúcich krajín do schengenského priestoru. "Sme in. Asi 50-ročný sen Slovákov o európskej slobode sa definitívne naplnil. Posledné zvyšky železnej opony padli práve dnes," uviedol v Bruseli bezprostredne po rozhodnutí rady minister vnútra SR Robert Kaliňák.

06.12.2007 18:28
Mapa, Schengen Foto:
debata

Výdavky SR na prípravy na vstup do schengenu a práce, ktoré so schengenom nepriamo súviseli, sa pohybovali okolo troch mld Sk. Kontroly na hraniciach medzi starými a novými členmi schengenského priestoru definitívne padnú o polnoci z 20. na 21. decembra tohto roku.

Medzi prvými, ktorí slovenskému ministrovi gratulovali k vstupu do schengenu, boli zástupcovia krajín, ktoré Slovensko pred rokom najviac kritizovali za zaostávanie v plnení schengenských kritérií. Minister vnútra Rakúskej republiky Günther Platter pre médiá uviedol, že „Slovensko v minulosti zaostávalo, hodnotiaca správa minulý rok v novembri pre vás nedopadla dobre. Slovensko však veľmi veľa dobehlo a teraz je v súvislosti so zabezpečením schengenskej hranice na špici. Nechcel som len kritizovať, chcel som pomôcť.“ V podobnom zmysle sa vyjadril šéf rezortu vnútra Českej republiky Ivan Langer: " Áno, Slovensko zaostávalo. Ale to, čo sa odohralo počas uplynulých 15 mesiacov, je dôkaz toho, že ak máte jasnú víziu, chcete ju zrealizovať a ste ochotní pre to tvrdo pracovať, tú víziu môžete dosiahnuť."

"Dnes sme zavŕšili veľmi dôležitú etapu, uviedol veľvyslanec SR pri EÚ Maroš Šefčovič a dodal, že celá EÚ sa teraz sústredí na zavedenie dokonalejšieho Schengenského informačného systému SIS II, ktorý bude najväčším počítačovým systémom na svete. Migrácia sa stáva multidisciplinárnou agendou v EÚ a únia na ňu musí dať odpoveď, pripomenul Šefčovič. Za ďalšiu dôležitú úlohu považuje skvalitňovanie práce policajných zborov, spoluprácu spravodajských a bezpečnostných zložiek. Toto spolu s riešením problému migrácie budú jedny z kľúčových tém v agende Rady ministrov EÚ pre vnútro a spravodlivosť, dodal Šefčovič. Kaliňák doplnil, že na SIS II prejdeme bez väčších problémov.

V súvislosti s legálnou migráciou pracovnej sily Kaliňák uviedol, že treba bez predsudkov otvoriť voľný pohyb pracovnej sily v krajinách, ktoré stále uplatňujú prechodné obmedzenia, je treba, aby najprv padli bariéry voči voľnému legálnemu pohybu pracovnej sily. Rezort vnútra bude v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny hľadať riešenie pre držiteľov modrých kariet.

Slovensko bude vstup do schengenského priestoru vítať slávnostnými podujatiami. Premiéri Rakúska a Slovenska Alfred Gusenbauer a Robert Fico 20. decembra o 11:00 symbolicky rozrežú závoru na hraničnom priechode v Bergu. V ten deň večer bude na Bergu schengenská party. Gusenbauer bude o polnoci na Bergu chýbať, lebo bude na ceste na dovolenku do Vietnamu. Slovensko vstúpi do schengenu minútu po polnoci 21. decembra spolu s Českou republikou, Maďarskom, Slovinskom, Poľskom, Lotyšskom, Estónskom, Litvou a Maltou.

debata chyba