EÚ zakáže výrobky pre deti z Číny

Európska únia preventívne zakáže dovoz potravín pre deti obsahujúce mlieko z Číny. Ide napríklad o čokolády či sušienky. Samotné mliečne výrobky sa z Číny do EÚ nedovážajú. Zákaz dovozu bude pravdepodobne platiť od piatka, až ho Európska komisia prerokuje s expertmi členských krajín. Komisia ďalej navrhuje testovanie všetkých potravín, ktoré sa z Číny dovážajú a obsahujú viac ako 50 percent sušeného mlieka a tiež náhodné kontroly ostatných výrobkov z Číny s obsahom mlieka.

25.09.2008 13:42
Čínske mlieko Foto:
Kontamináciu škodlivým melamínom zistili takmer v 10 percentách vzoriek tekutého mlieka v troch najväčších čínskych mliekarniach.
debata

Európska komisia tlačí na sprísnenie dovozných kontrol v únii. Podľa určitých informácií sa mal totiž čínsky jogurt ilegálne dostať do Talianska, povedala komisárka pre zdravie Androulla Vassiliou pre nemecký denník Frankfurter Rundschau. Z tohto dôvodu bolo Európskemu úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) nariadené kontrolovať keksy, hotové polievky a ďalšie v Číne vyrobené produkty, či neobsahujú zložky sušeného mlieka. Aj európski výrobcovia potravín by mali v budúcnosti sprísniť kontroly svojich produktov.

Prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov po vypuknutí škandálu, v centre ktorého je toxické mlieko s obsahom jedovatého melamínu, oznámili už krajiny od Indonézie až po Japonsko. Prítomnosť toxickej látky odhalili v 20 spoločnostiach okrem sušeného a klasického mlieka aj vo výrobkoch ako jogurty, čokoláda či sušienky. Brunej, Singapur, Kambodža, Indonézia, Taiwan a Malajzia už zakázali dovoz všetkých mliečnych produktov z Číny, ďalšie krajiny oznámili stiahnutie výrobkov, ktoré by mohli melamín obsahovať.

Škodlivý melamín objavili nielen v čínskom... Foto: SITA
Škandál s melamínom Škodlivý melamín objavili nielen v čínskom mlieku ale aj v cukrovinkách.

V Európe už napríklad Francúzsko zakázalo dovoz čínskych mliečnych produktov pre deti. Britský reťazec supermarketov Tesco stiahol z predajní čínske cukrovinky značky White Rabbit. Firma v stredu oznámila, že nemá informácie o škodlivosti produktov tejto značky a že ide len o preventívne opatrenie.

Vzorky týchto sladkostí na Novom Zélande a v Singapure však testovali pozitívne na melamín, píše agentúra Reuters. V českých a slovenských obchodoch Tesco sa cukrovinky White Rabbit nepredávali.

Čínske sušené dojčenské mlieko kontaminované priemyselnou chemikáliou melamínom spôsobilo v krajine okrem štyroch úmrtí zdravotné problémy ďalším 53 000 deťom. Takmer 13 000 z nich stále ostáva v nemocniciach.

debata chyba