EÚ začne formovať obranu za stolom

Európski ministri obrany začnú rokovať o plánoch francúzskeho predsedníctva na vytvorenie silnej a autonómnej európskej obrany. Stretnutie v normandskom luxusnom letovisku Deauville bude pokračovať aj vo štvrtok. Lisabonská dohoda by mala umožniť užšiu vojenskú spoluprácu medzi Európanmi, aj keď írske referendum posunulo podľa pozorovateľov vstup do platnosti dokumentu na rok 2010.

01.10.2008 10:52
Európska únia Foto:
Ilustračné foto
debata

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy viackrát zdôraznil, že európska obranná politika je prioritou predsedníctva. Súčasťou ministerských rokovaní majú byť preto aj konkrétne projekty na nasledujúcich desať rokov. Vznik európskej námornej flotily, európskych transportných leteckých kapacít a vývoj európskych lodí na ničenie mín a európskych satelitov.

Francúzske média v stredu pripomínajú, že desať rokov po francúzsko-britskej deklarácii zo Saint-Malo, kde sa prvýkrát hovorí o "autonómnej akcieschopnosti Európanov“, bude závisieť úspech schôdzky v Deauville predovšetkým od postojov Londýna. Paríž a Londýn sa už dnes spolupodieľajú na obnove helikoptér armád krajín bývalého sovietskeho bloku a výcviku ich posádok. Spoločne sú schopní vytvoriť príležitostnú bojovú skupinu okolo francúzskych a britských lietadlových lodí v spolupráci s Talianskom a Španielskom.

Podľa denníka Le Monde je Británia pripravená na zvýšenie rozpočtu Európskej obrannej agentúry, ktorá má ambíciu stať sa výlučným obstarávateľom európskych spoločných jednotiek. Londýn sa podľa informácii denníka nebude stavať proti francúzskemu projektu "vojenského programu Erazmus“ na zahraničné pobyty absolventov vojenských škôl.

Ministri majú okrem toho hovoriť o blížiacom sa závere v marci budúceho roka Európskej vojenskej misie EUFOR v Čade a znížení alebo stiahnutí jednotiek z operácie Althea v Bosne.

debata chyba