Bývalý britský minister zahraničných vecí Johnson rázne odmietol Mayovej plán brexitu

Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v utorok rázne odmietol plán premiérky Theresy Mayovej ohľadom vystúpenia krajiny z Európskej únie. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.

02.10.2018 17:59
boris johnson Foto: ,
Bývalý britský minister zahraničia Boris Johnson.
debata (2)

„Nastal čas zahodiť dohodu z Chequers,“ povedal Johnson vo svojom prejave na zjazde Konzervatívnej strany v Birminghame. „Ak budeme podvádzať voličov – a Chequers je podvod – vystupňujeme pocit nedôvery,“ pokračoval.

Johnson je jedným najväčších kritikov premiérky a podľa Reuters dal v utorkovom prejave jasne najavo, že je načase nahradiť Mayovú na poste líderky Konzervatívnej strany.

Premiérkin plán z júla tohto roka zahŕňa zónu voľného obchodu a prijatie jednotných pravidiel pri výmene niektorých druhov tovaru medzi Britániou a EÚ. Lídri krajín EÚ na nedávnom neformálnom summite v Salzburgu tento návrh odmietli a Mayová musí čeliť kritike aj v Británii.

Spojené kráľovstvo má z EÚ odísť 29. marca 2019. O tom, za akých podmienok sa tzv. brexit uskutoční, stále prebiehajú zložité rokovania medzi Londýnom a Bruselom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová