Orbán si ľudovcov neudobril

Vitajte v Orbanistane! Bilbord s týmto nápisom napokon Manfredovi Weberovi neudrel do očí. Kandidát európskych ľudovcov (EPP) na šéfa Európskej komisie prišiel do Budapešti preveriť, či je maďarský premiér ochotný splniť jeho ultimátum, alebo bude radšej riskovať, že najväčšia európska stranícka rodina jeho Fidesz o týždeň vylúči zo svojich radov.

12.03.2019 17:14 , aktualizované: 18:57
Manfred Weber, Budapešť, maďarsko, EP, EPP Foto: ,
Predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber na návšteve Budapešti.
debata (8)

Aktivisti opozičných socialistov dotvorili jeden z protibruselských bilbordov maďarskej vlády. Tie vyobrazením vyškierajúceho sa šéfa eurokomisie Jeana-Claudea Junckera po boku amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa do takej miery pobúrili euroľudovcov, že trinásť ich členských strán navrhlo rozísť sa s Fideszom. Na plagáte v blízkosti letiska Franza Liszta pri nočnej partizánskej akcii aktivisti prelepili podobizeň Junckera jeho nádejným nástupcom, čo mal byť odkaz Weberovi, že aj on sa ľahko môže stať obeťou Orbánovej nenávistnej kampane.

Nadránom však na trase z letiska do centra Budapešti úradovali aj iné čaty. A kým nemecký hosť doletel, stihli desiatky kontroverzných bilbordov vrátane toho s Weberovou hlavou pretrieť na bledomodro. Viaceré holé plochy však do odletu Webera zaplnili recesisti nasprejovanými nápismi ako „Juncker tu bol“, „Včera tu bola ešte nenávistná propaganda“, „Ste slepý?“ Jednou z troch podmienok ultimáta je skoncovať s protibruselskou propagandou, čo Weber v Budapešti zopakoval. Orbán už minulý týždeň sľúbil, že plagáty s Junckerom budú do nasledujúceho piatka prelepené. Ďalšou požiadavkou je, aby sa Orbán ospravedlnil svojim kritikom z EPP, ktorých označil leninskou terminológiou za „užitočných idiotov“. Maďarský premiér na to reagoval posmeškom, že v zásade nemá problém priznať si chybu, že použiť slovník vodcu boľševickej revolúcie od neho zrejme nebolo správne.

Kľúčovou požiadavkou Webera však zostáva, aby Sorosom založená Stredoeurópska univerzita (CEU) so všetkými svojimi študijnými programami zostala v Budapešti. CEU vlani v decembri oznámila, že v dôsledku na jej mieru šitého likvidačného zákona, ktorý Orbán presadil, je nútená svoje programy s americkou akreditáciou presťahovať do Viedne. Weber ešte pred rozhovorom s Orbánom navštívil sídlo CEU, kde univerzite ponúkol finančnú pomoc Bavorska na ďalšie pôsobenie. „Akademická sloboda nie je otázkou na diskusiu, preto treba garantovať, aby CEU aj naďalej kompletne mohla zostať v Budapešti,“ povedal podľa portálu Index.hu.

Weber podľa spravodajského portálu HVG síce označil atmosféru rokovaní s Orbánom za „konštruktívnu“, ale pripustil, že „problémy ešte nie sú vyriešené“. Európski ľudovci podľa neho vyznávajú „jasné základné hodnoty a tie nemôžu byť predmetom vyjednávania, musia ich rešpektovať všetky členské strany EPP vrátane Fideszu“. Zdôraznil pritom, že pred nadchádzajúcou schôdzkou vedenia EPP, na ktorej sa 20. marca bude rokovať o návrhu na vylúčenie Orbánovej strany, prípadne pozastavení jej členstva, „všetky tri požiadavky, ktoré som predložil, zostávajú v platnosti“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #EPP #Manfred Weber