Eurovoľby 2014: Fakty a čísla o europarlamente a o poslancoch

Slováci budú mať v sobotu 24. mája možnosť vybrať si svojich zástupcov v Európskom parlamente. Záujem o eurovoľby u nás však dlhodobo klesá.

14.04.2014 17:40
Európsky parlament Foto:
Budova Európskeho parlamentu.
debata (6)

Do májových volieb kandiduje 29 strán a koalícií a na kandidátkach je zapísaných 333 kandidátov. Na Slovensku býva najnižšia účasť v celej EÚ. V prvý voľbách v roku 2004 bola len necelých 17 percent. V roku 2009 si cestu k volebným urnám našlo o 3 percentá voličov viac, účasť tak dosiahla 20 percent.

Voľby do Európskeho parlamentu začnú vo štvrtok 22. mája v Holandsku a Veľkej Británii a skončia v nedeľu 25. mája. Zaujímavosťou je, že v štyroch krajinách sú voľby povinné. Ide o Grécko, Cyprus, Belgicko a Luxembursko. Poslanci sa volia každých 5 rokov v priamych všeobecných demokratických voľbách. Europoslancov si priamo volíme od roku 1979.

Aké právomoci má Európsky parlament?

Európsky parlament má zákonodarnú a rozpočtovú právomoc a dozerá na činnosť všetkých európskych inštitúcií. Tvorí ho dokopy 736 europoslancov. Po vstúpení Chorvátska do EÚ má však 766 poslancov. V roku 2014 bude počet poslancov opäť 750. V súčasnosti je schválených 23 úradných pracovných jazykov.

V minulosti boli právomoci parlamentu oproti tým dnešným značne obmedzené. Postupne zmluvy však posilňovali jeho kompetencie. Jednou z nich bola aj Lisabonská zmluva, ktorá výrazne posilnila jeho právomoci. Európsky parlament schvaľuje rozpočet, medzinárodné zmluvy, prijatie nových krajín do EÚ, volí európskeho ombudsmana a má možnosť blokovať viaceré rozhodnutia Európskej komisie.

Poslanci precestujú tisíce kilometrov

Život europoslancov charakterizuje okrem rokovaní najmä permanentné cestovanie. Jeden týždeň v mesiaci trávia na plenárnom zasadnutí parlamentu v Štrasburgu, zvyšné tri na zasadnutiach výborov, frakcií alebo celého Parlamentu v Bruseli. Poslanci sa okrem rokovaní stretávajú so zástupcami miestnych organizácií v domovskej krajine, odborov, miestnymi a národnými politikmi, lobistami a podnikateľmi. Väčšina z nich tak využíva služby asistentov na ich rôznych pôsobiskách.

Príjmy poslancov sú veľmi lákavé

Základný plat europoslancov je od roku 2009 približne 7-tisíc eur (oproti poslancom v národnom parlamente si tak výrazne polepšili). K ich platu sa pripočítavajú aj položky ako cestovné, náklady na sťahovanie, asistentku a sekretariát, ale napríklad aj preplatenie jazykových kurzov. Mesačne si tak môžu nárokovať na preplatenie nákladov vo výške až 4 300 eur. Finančne atraktívnou zložkou platu sú aj diéty vo výške 300 eur na deň.

Poslanci sú v parlamente zaradení do politických skupín, existuje aj skupina tzv. „nezávislých“ poslancov, ktorí nie sú členmi žiadnej politickej skupiny. Poslanci pracujú ako členovia či náhradníci v stálych i dočasných výboroch a delegáciách.

Slovenskí europoslanci v Európskom parlamente

Počet kresiel poslancov v Európskom parlamente sa medzi členské krajiny EÚ rozdeľuje v pomere k počtu jej obyvateľov. Slovensko má v Európskom parlamente 13 zástupcov zo šiestich politických strán. Za europoslanca môže byť na Slovensku zvolený každý občan, ktorý dovŕšil 21 rokov. Jednotlivé členské krajiny však majú rôzne podmienky kandidatúry do EP.

Skupina Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov): Anna Záborská, Miroslav Mikolášik, Eduard Kukan, Peter Šťastný, Edit Bauer, Alajos Mészáros (SDKÚ, KDH a SMK – 6 europoslancov)

Skupina Socialistov a demokratov v Európskom parlamente (SD): Monika Flašíková-Beňová, Vladimír Maňka, Katarína Neveďalová, Monika Smolková a Boris Zala (Smer – 5 europoslancov)

Skupina Aliancie liberálov a demorkatov pre Európu (ALDE): Sergej Kozlík (HZDS)

Skupina Európy slobody a demokracie (EDF)- Jaroslav Paška (SNS)

Fakty o eurovoľbách

  • Voľby sú povinné v Grécku, Belgicku, Luxembursku a na Cypre
  • Účasť na Slovensku nepresiahla 20 percent
  • Slovensko má v Európskom parlamente 13 zástupcov
  • Po vstúpení Chorvátska do EÚ má Európsky parlament 766 poslancov. V roku 2014 bude počet poslancov opäť 750.
  • Do volieb kandiduje zo SR 29 strán a koalícií a na kandidátkach je zapísaných 333 kandidátov.
  • Plat europoslanca môže dosiahnuť až 15-tisíc eur

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby