Nie násiliu a sexu. Dáni stiahli video k eurovoľbám

Dánsky parlament v utorok stiahol kontroverzný animovaný film, ktorý bol súčasťou oficiálnej kampane na podporu volieb do Európskeho parlamentu. Jedenapolminutová snímka mala prinútiť prvovoličov, aby prišli k urnám. Bola však plná sexu a násilia, napísal nórsky denník Aftenposten.

13.05.2014 17:10
Voteman, Dánsko, video, eurovoľby Foto:
Snímka z propagačného videa k eurovoľbám, ktoré dánsky parlament stiahol pre nevhodné násilie a sex.
debata (4)

Najskôr sa objaví odtrhnutá hlava, potom muž oddávajúci sa skupinovému sexu s piatimi ženami. Tak sa začína oficiálne video dánskeho parlamentu propagujúce účasť v eurovoľbách plánovaných na 25. mája.

V ďalších scénach hlavný hrdina kreslenej snímky vymláti dušu z každého, kto sa zdráhal využiť svoje hlasovacie právo.

Dánsky parlament snímku v pondelok zverejnil na serveri YouTube a na komunitnej sieti Facebook. Prv, než sa ho Kodaň rozhodla po početných sťažnostiach odstrániť, stihlo si ho pozrieť 200-tisíc ľudí.

Film, ktorý Dánsko vyšiel na 200-tisíc dánskych korún (asi 27-tisíc eur), predseda dánskeho parlamentu Mogens Lykketoft spočiatku obhajoval a vyhlasoval, že kritici postrádajú zmysel pre humor.

Násilie a sex označil podľa denníka Aftenposten za prijateľné prostriedky, ak je cieľom získať pozornosť mladých voličov.

Po vlne pobúrenia verejnosti však predseda parlamentu zmenil názor a nechal video stiahnuť. Lykketoft uviedol, že vzal do úvahy názory „množstva ľudí, ktorých hlboko rešpektuje, podľa ktorých je film agresívnejší, ako mal byť, a znevažuje mládež“.

Video má príbeh

Film rozpráva príbeh o hrdinovi Votemanovi, ktorý v minulosti zabudol hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu a stratil vplyv na také dôležité otázky, akými sú klimatické zmeny či chemikálie v hračkách. Následne sa rozhodol, že zasvätí svoj ​​život úlohe prinútiť „každého hlasovať“.

Pri plnení tejto úlohy sa nezdráha používať päste alebo vrhacie hviezdice.

„Reakcie v spoločenských médiách boli značne rozporuplné. Niektorým to pripadalo ako drsný, ale prijateľný humor, ktorý by mohol vzbudiť záujem o voľby plánované na 25. mája, čo bol tiež zámer,“ podotkol Lykketoft.

„Priznávam však, že parlament musí byť v budúcnosti pri zadávaní takýchto projektov opatrnejší,“ dodal.

Šéf parlamentnej skupiny hlavnej opozičnej Liberálnej strany Kristian Jensen vyhlásil, že keď prvýkrát video videl, nevedel, či má „plakať alebo kričať od zlosti“.

Özlem Cekic zo Socialistickej ľudovej strany dánskemu rozhlasu povedal, že film nemal byť nikdy zverejnený, pretože je extrémne ponižujúci k mužom, ženám aj k mládeži.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #Dánsko #video #eurovoľby