Lídri únie poverili Van Rompuya rokovaním o šéfovi komisie

Premiéri a prezidenti krajín Európskej únie v utorok večer podľa očakávania nerozhodli o tom, koho nominujú do funkcie nového predsedu Európskej komisie.

28.05.2014 09:18
Herman Van Rompuy Foto:
Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
debata (9)

Herman Van Rompuy, ktorý stretnutiam lídrov dvadsaťosmičky predsedá, dostal mandát rokovať s frakciami europarlamentu nielen o personálnej problematike, ale predovšetkým o náplni práce budúcej komisie v najbližších piatich rokoch.

„Máme úlohu prísť s návrhom, ktorý Európsky parlament bude môcť nakoniec prijať. Tejto úlohy nás nikto nezbavil,“ povedala novinárom nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ako členka „politickej rodiny Európskej ľudovej strany (EPP)“ vraj súhlasí s kandidatúrou niekdajšieho luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera do čela komisie po José Barrosovi. V texte Lisabonskej zmluvy však podľa nej stojí, že návrh na šéfa komisie riešia členské krajiny po konzultáciách a s prihliadnutím na výsledky volieb do europarlamentu.

Merkelová: Kandidátov na predsedu EP môže byť viac

„Neviem, ako by niekto dva dni po voľbách mohol povedať, že už sa o veci nemá diskutovať,“ zdôraznila Merkelová. Odmietla tiež, že by po voľbách mal existovať „automatizmus“, keď členské krajiny musia rešpektovať stranícke nominácie. Pripomenula naopak, že medzi lídrami členských krajín sú tiež politici, ktorí nepatria ani k jednej z dvoch víťazných európskych frakcií, teda EPP alebo socialistov (S&D). Pripustila však tiež, že kandidátov na vrcholnú funkciu v úniovej exekutíve môže byť viac. Do prázdninovej pauzy európskych inštitúcií by však podľa nej malo byť o veci rozhodnuté.

Van Rompuy: Zmes kontinuity a zmeny

Van Rompuy na tlačovej konferencii po neformálnej večeri podotkol, že okrem rokovania s novým europarlamentom a lídrami jeho novovytvorených politických frakcií bude udržiavať dvojstranný kontakt s členskými krajinami ohľadom nominácií aj stratégie do budúcnosti.

Rokovať chce aj s Junckerom. Európska ľudová strana v Európskom parlamente potrebnú väčšinu nemá a Juncker tak bude musieť hľadať podporu predovšetkým u európskych sociálnych demokratov.

„Diskutovali sme tiež o výsledkoch európskych volieb. Situáciou sa krajina od krajiny líši, je to zmes kontinuity a zmeny,“ myslí si Van Rompuy. Členské štáty s ohľadom na voľby musia podľa neho jasne povedať, kam sa má únia uberať. Zmienil sa nielen o často opakovanej potrebe tvorby pracovných miest, o raste a podpore konkurencieschop­nosti, ale aj o potrebe ochrany slobôd, boji s kriminalitou či nelegálnou migráciou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #Herman Van Rompuy #Jean-Claude Juncker