Dostanú sa do Bruselu extrémisti?

Štrnásť percent pre Štefana Harabina a desať pre Mariana Kotlebu. Štvrtina voličov hodila v sobotu do urny volebný lístok so zakrúžkovaným číslom niektorého z antisystémových kandidátov. Podľa politologičky Anety Világi sa tento trend môže ukázať aj v iných voľbách. Ako prvé to budú eurovoľby, ktoré sa uskutočnia v máji. Slovensku po prvý raz hrozí, že do parlamentných lavíc v Bruseli bude musieť poslať aj extrémistov či viac skeptikov. Podobné trendy sú však v celej Európe.

19.03.2019 06:00
debata (284)

Harabina volilo v sobotu 307 823 voličov, extrémistu Kotlebu 222 935. „Z týchto výsledkov je potrebné čítať, že v spoločnosti narastá segment voličov, ktorí prestali dôverovať politickým elitám a začínajú uvažovať nad tým, či systém, ktorý tu máme, je dobrý, a či by nebola potrebná jeho zmena. Ľudia počúvajú kritiku, že tu máme zlyhávajúce politické strany, že je tu veľká korupcia, že je potrebné zmeniť aj občiansky sektor a viac kontrolovať médiá, to všetko podporuje antisystémové nálady v spoločnosti,“ vysvetlila politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

Harabin a Kotleba v kampani strašili migráciou, islamizáciou a akýmsi hroziacim rozvratom tradičných hodnôt, či dokonca tzv. „gender ideológiou“. Napádali Európsku úniu, oháňali sa vierou.

Neúspešný kandidát na prezidenta František Mikloško, ktorý prezentoval kresťanské hodnoty, počas volebnej noci vyhlásil, že títo dvaja kandidáti mali „veľké zázemie aj v prostredí kresťanskom, najmä katolíckom“. Podľa jeho slov sa mnoho kňazov angažovalo v prospech Harabina. „Považujem to za jav, ktorý mi naháňa strach,“ priznal Mikloško.

Világi si netrúfla odhadnúť, akú veľkú podporu mal Harabin v kresťanskom prostredí. „Určite však nezmobilizoval všetkých kresťanov na Slovensku, to by sme mali iný výsledok,“ myslí si politologička, ktorá pripomína, že nie všetci voliči Harabina patria do tábora antisystémových voličov. Predpokladá však, že v májových eurovoľbách sa táto skupina voličov prejaví. Kandidátku do nich podala aj Kotlebova strana.

Kotleba je známy skeptickými postojmi k Bruselu, organizoval petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ. Harabin chce právomoci únie voči štátom oslabovať. Ako sa teda zachovajú ich voliči v eurovoľbách?

„Očakáva sa, že Kotlebove hlasy z prezidentských volieb sa v eurovoľbách do veľkej miery prenesú na ĽS NS. Dôležitá je účasť. Ak budú jeho voliči mobilizovaní, tak výsledok pri nízkej účasti môže byť dokonca ešte lepší. Otázne sú hlasy Štefana Harabina, ktorý sa do eurovolieb nezapojí. Týchto voličov môže primárne naozaj osloviť Kotleba. Ale v takom prípade by muselo dôjsť aj k nejakému spojenectvu, odporúčaniu Štefana Harabina, čo neočakávam, keďže nechceli spolupracovať ani teraz. Harabinovi voliči možno nebudú takí mobilizovaní v európskych voľbách, a to práve preto, že sú viac konzervatívne a národne založení, táto téma pre nich nie je prioritná,“ myslí si sociológ Martin Slosiarik.

Podľa politologičky Világi v eurovoľbách porastie popularita tých strán, ktoré kritizujú Európsku úniu. „Tie budú mať určite lepší výsledok ako v predchádzajúcich voľbách, lebo vtedy toto nebola populárna téma, zatiaľ čo podľa posledných výskumov vlna nespokojnosti s EÚ rastie a zrejme na tomto budú stavať politické strany. Či to bude podpora pre SaS alebo pre ĽS NS, to je už druhá vec. Ale to, že tieto voľby pošlú do Európskeho parlamentu viac euroskeptických kandidátov, to je takmer isté,“ podčiarkla Világi.

© Autorské práva vyhradené

284 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #prezidentské voľby 2019