Lajčák: Šefčovič je kandidát V4 na niektorú z vrcholných pozícií v EÚ

Podľa informácii Pravdy štáty visegrádskej štvorky (Slovensko, ČR, Maďarsko a Poľsko) poslali list predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi a šéfovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, v ktorom hovoria o slovenskom eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi ako o spoločnom kandidátovi na vysokú funkciu v novej európskej exekutíve.

28.05.2019 09:49 , aktualizované: 20:23
debata (135)

„Môžem potvrdiť, že je dohoda na úrovni V4, že spoločným kandidátom nášho zoskupenia pre niektorú z vrcholných pozícii v nových európskych štruktúrach je Maroš Šefčovič. Je to pre Slovensko výborná správa,“ uviedol Lajčák na tlačovej konferencii, ktorý uviedol, že o Šefčovičovi sa hovorí aj ako o možnom budúcom ministrovi zahraničia Európskej únie.

Šefčovič má podľa jeho slov všetky predpoklady, aby takúto funkciu zastával. „A to je pozícia, s ktorou aj dnes premiér Pellegrini odchádza na rokovania európskych lídrov,“ doplnil Lajčák s tým, že rokovania nebudú jednoduché. „Ďakujeme našim partnerom z V4, že sa zhodli na tejto kandidatúre a verme si, že bude úspešná,“ uzavrel.

Podľa bruselského analytika Erica Mauricea z Nadácie Roberta Schumana však Šefčovič len ťažko získa post šéfa EK, hoci je najdlhšie slúžiacim eurokomisárom.

"Nepredpokladám, že má nejakú šancu. V tejto chvíli nikto reálne nezvažuje, že by tento post pripadol európskym socialistom. Keby k tomu aj došlo, tak by bol hlavným kandidátom súčasný prvý podpredseda EK Holanďan Frans Timmermans,“ povedal pre Pravdu Maurice.

"Politicky bude pre niekoho z visegrádskej štvorky zložité získať nejaký z najvyšších postov. Nemyslím si, že by sa našla chuť, aby V4 niekto odmeňoval,“ pripomenul Maurice. "Šefčovičovu snahu vnímam ako niečo, čo môže zjednotiť visegrádsku štvorku po voľbách do EP, aby prejavila svoj postoj a spoločnú pozíciu. A zároveň chce V4 ukázať, že má vplyv a pripravuje pôdu pre slovenského eurokomisára, aby získal nejakú inú dôležitú funkciu,“ myslí si analytik.

V súvislosti s výberom ľudí do najvyšších funkcií zatiaľ neexistuje zhoda, či lídri únie pri voľbe šéfa eurokomisie budú rešpektovať princíp hlavných kandidátov európskych politických strán.

Ak áno, tak by mal mať najväčšiu šancu ľudovec Nemec Manfred Weber. Konzervatívci sú víťazmi volieb a princíp špicenkandidátov zatiaľ podporuje aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. No francúzsky prezident Macron to vidí inak. Diplomatické zdroje v Bruseli prezradili, že so Šefčovičom ako predsedom eurokomisie by francúzsky prezident nemal problém.

Stále však existuje uznesenie Európskeho parlamentu, podľa ktorého sa predseda EK má vyberať z nominantov európskych strán. A je to EP, ktorý musí odobriť eurokomisiu. Podľa Šefčoviča však chce Európska rada mať výrazné slovo v tom, kto nahradí Junckera, čo je aj pozícia Slovenska.

Čo sa týka šéfa eurokomisie, o ktorom by sa mohlo definitívne rozhodnúť na summite EÚ koncom júna, často sa skloňuje aj meno vyjednávača pre brexit Michela Barniera či súčasnej eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej.

Zdá sa tiež, že Tuska na čele Európskej rady by mohla vystriedať žena. Vytrvalo sa špekuluje o Merkelovej, hoci tá to rovnako vytrvalo odmieta.

"Stále počúvame, že Barnier by mohol byť kompromisným kandidátom na predsedu EK, ak sa nenájde dohoda. Ale objavujú sa aj mená ako šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová či holandský premiér Mark Rutte. Problémom je, že europarlament jasne povedal, že môže odmietnuť nominanta, ktorý nepatrí k špicenkandi­dátom,“ reagovala pre Pravdu Katjana Gattermanová, odborníčka na politiku EÚ z Amsterdamskej univerzity.

"Proces výberu ľudí na top pozície však bude výrazne závisieť od toho, kto má aké pozície v európskych stranách. A, samozrejme, takéto rokovania sú založené na princípe výmenného obchodu. V hre silných hráčov môže kompromis na jednom poste viesť k zisku inej funkcie,“ pripomenula Gattermanová.

Pellegrini: Chceme zabojovať o regionálnu rovnováhu

Šefčovič na priamu otázku Pravdy, či je k nominantom V4 na funkciu šéfa EK, povedal, že premiér Pellegrini rokoval s kolegami z visegrádskej štvorky o možnosti kandidatúry na jednu z hlavných pozícií. "So všetkými som absolvoval aj viaceré individuálne rozhovory. Veľmi ma teší, že mám podoru aj zo strany premiérov visegrádskej štvorky,“ vyhlásil Šefčovič.

"Chceme zabojovať o regionálnu rovnováhu. V4 má záujem zabojovať o obsadzovanie najdôležitejších pozícií v rámci európskych orgánov,“ vyhlásil v Bruseli Pellegrini, hoci uviedol, že Šefčovič nie je oficiálnym kandidátom, pretože mien je veľa a uvidí sa, ako sa bude vyvíjať situácia. "Ako Slovák by som bol najradšej, keby to mohol byť náš komisár Maroš Šefčovič,“ dodal však predseda vlády, podľa ktorého má riadiť EK niekto mladý, dynamický a plný síl.

Rozhodnutie o nominácii na post predsedu EK je v rukách lídrov krajín EÚ v komunikácii s Európskym parlamentom. O kandidátoch na budúceho šéfa Európskej komisie a na ďalšie vysoké posty budú dnes v Bruseli rokovať šéfovia štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky.

Babiš hovorí o špekuláciách

O Šefčovičovi ako o kandidátovi na šéfa Európskej komisie ako prvé písali aj české HN. Podľa ich zdrojov kandidatúru Šefčoviča potvrdilo niekoľko zdrojov z okolia českého premiéra Andreja Babiša aj Európskej komisie. Babiš často tvrdí, že najvyššie funkcie v EÚ zastávajú ľudia, ktorí veľmi nerozumejú Česku a ďalším štátom strednej a východnej Európy. Český premiér však dnes novinárom pred odletom na summit EÚ túto informáciu nepotvrdil.

Odmietam špekulácie o tom, že by V4 navrhovala Maroša Šefčoviča na nejakú pozíciu, povedal Babiš. „My sme sa bavili v Sibiu (dejisku májového summitu EÚ), tam odzneli rôzne mená, ale žiadny takýto návrh neexistuje, takže je to nejaká špekulácia. Skrátka to tak nie je,“ konštatoval český premiér.

Šefčovič: Cením si podporu V4

Maroš Šefčovič pre denník Pravda ďalej uviedol: „Ako som viackrát povedal, vážim si dlhodobú podporu predsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorú mi prejavil aj v kontaktoch s predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Zároveň si hlboko cením podporu, ktorú cítim od partnerov z visegrádskej štvorky. Som pripravený zúročiť všetky doterajšie skúsenosti z európskej politiky v prospech toho, aby Slovensko aj celý náš región boli silno a dôstojne zastúpené v európskych inštitúciách po europarlamentných voľbách.“

Šefčovič ďalej dodal, že rozhodnutie je plne v rukách lídrov krajín EÚ v komunikácii s Európskym parlamentom. „Ak sa moje meno spomína v súvislosti s nomináciou na najvyššie posty, je to pre mňa pocta a výraz ocenenia doterajších výsledkov v rámci súčasného aj predošlých portfólií, pričom vždy som dával dôraz na porozumenie a komunikáciu so všetkými členskými krajinami,“ uviedol Šefčovič.

Podpora V4 podľa jeho slov podčiarkuje aj nadstraníckosť výberu a prioritne zohľadnenie skúseností a výsledkov, keďže lídri týchto krajín reprezentujú na úrovni EÚ rôzne politické skupiny.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Maroš Šefčovič #predseda Európskej komisie