NARKS - Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska

-inzercia- Koľkokrát v živote kúpite nehnuteľnosť? Neriskujte! S týmto sloganom sa na občanov obracia Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), ktorá združuje viac ako 150 realitných kancelárií z celého Slovenska.

02.11.2006 12:31
Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska
debata
Už viac ako 15 rokov spája NARKS profesionálne a zodpovedné realitné kancelárie. Práve v týchto dňoch prináša pre realitné kancelárie Preukaz Realitného Makléra, ktorý pre realitných maklérov vydáva NARKS a tak sa snaží spriehľadniť vzťah medzi klientom a realitným maklérom. Ide o istú ochranu klienta aj realitnej kancelárie.
Držitelia preukazu, ako členovia NARKS, musia...
NARKS - vizitka Držitelia preukazu, ako členovia NARKS, musia splniť isté profesionálne, etické a morálne kritéria, ktoré sú záväzné pre členov NARKS. V minulosti sa stali prípady, kedy na obhliadku prišiel niekto iný a vydával sa za pracovníka tej ktorej RK. Pravosť a aktuálnosť preukazu sa dá preveriť na

Držitelia preukazu, ako členovia NARKS, musia splniť isté profesionálne, etické a morálne kritéria, ktoré sú záväzné pre členov NARKS. V minulosti sa stali prípady, kedy na obhliadku prišiel niekto iný a vydával sa za pracovníka tej ktorej RK. Pravosť a aktuálnosť preukazu sa dá preveriť na www.narks.sk alebo v sídle NARKS.
Pre občanov od vzniku asociácie platí, že v prípade podozrenia z neprofesionálneho postupu, či porušenia etického kódexu a stanov NARKS členom, majú možnosť sa obrátiť na NARKS so sťažnosťou na člena. Táto sťažnosť bude riadne prešetrená orgánmi NARKS. Túto možnosť majú len klienti členskej realitnej kancelárie Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska – zoznam členov je prístupný na www.narks.sk.

NARKS prináša pre odborníkov a celkový trh s nehnuteľnosťami viaceré služby a produkty. Spomenieme napríklad webový portál www.reality.sk, školenia realitných maklérov a semináre, veľtrh nehnuteľností a odbornú konferenciu pod názvom SlovReal Invest, členovia môžu byť poistení v Generali poisťovni, pripravuje novinku ohľadne cenovej mapy nehnuteľností. NARKS má viacero kredibilných partnerov ako je Národná banka Slovenska, Magistrát hlavného mesta, je členom európskej asociácie C.E.I. a spolupracuje s americkou asociáciou NAR.

Aké výhody plynú klientovi, ktorý svoj obchod s nehnuteľnosťou zverí do realizácie realitnej kancelárie, ktorá je členom NARKS?
Odborné, profesijné predpoklady a najmä morálne a etické vlastnosti, ktoré musia byť vlastné každému členovi NARKS garantujú úspešnú a zákonnú realizáciu obchodného prípadu klienta. Člen NARKS poskytuje klientovi najvyššiu záruku seriózneho, odborného a rýchleho vybavenia jeho záležitosti. Pokiaľ realizuje klient svoj obchodný prípad cez člena NARKS nemalo by sa mu stať, že nehnuteľnosť predá alebo kúpi za nevýhodných cenových podmienok alebo v nevhodnom časovom období. Kvalitný realitný maklér dokáže predvídať vývoj trhu a doporučí časové obdobie, v ktorom sa obchod s nehnuteľnosťou zrealizuje za najvýhodnejších obchodných a finančných podmienok a právne perfektným spôsobom.
Tieto postupy si okrem iného vyžadujú spoluprácu makléra s advokátom alebo komerčným právnikom, ktorý dokáže preveriť vlastnícke vzťahy i spätne, teda zaujíma sa, či nehnuteľnosť bola nadobudnutá právne perfektným spôsobom, ale nielen do vlastníctva súčasného vlastníka, ale aj jeho právneho predchodcu. Totižto i zdanlivo drobný nedostatok pri nadobúdaní vlastníckeho práva u predchádzajúceho vlastníka nehnuteľnosti môže mať za následok neplatnosť i kúpnej zmluvy uzatváranej klientom, čoho dôsledkom by bolo, že by sa klient v konečnom dôsledku nestal vlastníkom kupovanej nehnuteľnosti, hoci by za ňu riadne zaplatil. Klient sa vyhne i zbytočným problémom a predlžovaniu katastrálneho konania, v ktorom sa rozhoduje o povolení vkladu titulom kúpnej alebo inej zmluvy, k čomu práve v praxi často dochádza najmä v dôsledku nedostatkov a právnych pochybení pri neodbornom spisovaní kúpnych a iných zmlúv.
Člen NARKS Vám odborne poradí i v otázke technického stavu nehnuteľností, upozorní Vás na vady a nedostatky stavby, oboznámi Vás s možnosťou odstránenia prípadných vád a najmä s výškou nevyhnutných nákladov na ich odstránenie.
Vážení klienti, rozhodnutie o výbere realitnej kancelárie je vo Vašich rukách – NERISKUJTE.

Zoznam členov NARKS je k dispozícii na sekretariáte:
Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska
Mierová 56
821 05 Bratislava
tel.: 02/43 63 06 10, 43 63 06 15
e-mail: narks@narks.sk
www.narks.sk

debata chyba