Marta Bušovská: Ak človek naozaj chce, dokáže čokoľvek

- inzercia - Ako manažérka svetoznámeho hotela v Londýne pracovala pre ľudí ako Bill Clinton, Robbie Williams či David Beckham. Poviete si, závratná kariéra. Nie však pre mladú Slovenku z Levíc. Aj táto pre mnohých nedosiahnuteľná méta, bola totiž pre Martu Bušovskú len medzistanicou na jej ceste k vysnívanému cieľu. Tým bola už od malička jadrová elektráreň Mochovce, kde sa dnes podieľa na dostavbe dvoch jadrových blokov.

23.03.2011 08:44
debata
Marta Bušovská

Marta Bušovská: „Využiť svoju energiu znamená premeniť ponúkanú šancu.“

Keď sa povie inžinier jadrovej elektrárne, väčšine ľudí asi nepríde na um,, že by toto povolanie mohla vykonávať mladá žena. Čo vás priviedlo k tejto práci?
Asi sa budete smiať, ale už na strednej škole som sa motala okolo tatina v garáži a vyzvedala, ako čo funguje a prečo. Už v tom čase pracoval ako prevádzkový elektrikár bloku v Mochovciach a fascinovalo ma jeho nadšenie pre túto prácu. Vlastne on bol mojou najväčšou motiváciou, keďže ho od tejto práce neodradila ani zákerná choroba, kvôli ktorej bol niekoľko rokov na invalidnom dôchodku. No boj s ňou vyhral a znovu sa vrátil do prevádzky v Mochovciach, kde pracuje dodnes.

Takže už na strednej škole ste vedeli, že chcete pracovať v energetike?
Áno, už vtedy som vedela, že mojou cieľovou stanicou raz bude jadrová elektráreň. Keď som prehlásila, že chcem po skončení strednej školy pokračovať v štúdiu techniky, rodičia sa ma spýtali: „A čo chceš robiť po štúdiu?“ Moja odpoveď bola jednoznačná: „Chcem pracovať v Mochovciach.“

Do Mochoviec ste však neprišli hneď po štúdiách…
Po absolvovaní univerzity mi stála v ceste ešte jedna požiadavka – hovoriť plynule po anglicky. A keďže som si nemohla dovoliť drahých lektorov, rozhodla som sa odísť do Anglicka s heslom: „hoďte ma do vody a ja sa naučím plávať“, pretože som v tom čase nehovorila po anglicky takmer vôbec. A podarilo sa, potom som si však dala ďalšiu métu, lebo som nechcela mať v CV zamestnanie – čašníčka, a tak som tvrdo drela a v čase, keď som odchádzala, som už rok a pol pracovala ako manažér svetoznámeho päťhviezdičkového hotela. Prichádzala som do kontaktu s ľuďmi ako Bill Clinton, Gordon Brown, Robbie Williams, David Beckham a s ďalšími osobnosťami.

Tomu sa hovorí závratná kariéra, prečo ste ju nakoniec opustili?
Ľudia naozaj nechápali, prečo som odtiaľ odišla, keď som mala takú skvelú prácu a k tomu dobre platenú, no ja som im na to odvetila: „Viete, v hotelierstve môže pracovať každý, kto je šikovný, vie pracovať pre ľudí a s ľuďmi, riadiť ich a má sebadisciplínu, no v jadrovej elektrárni nemôže pracovať hocikto! V tom čase som dostala informáciu, že Slovenské elektrárne prijímajú nových pracovníkov do Mochoviec. Okamžite som poslala emailom svoj životopis, po ktorom som absolvovala prijímací pohovor.

Nakoniec ste úspešne prešli výberovým konaním a dnes sa podieľate na dostavbe dvoch jadrových blokov. Čo konkrétne máte na starosti?
Moja práca je zameraná na úvodný projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Náš útvar zabezpečuje dodržiavanie úvodného projektu počas dostavby a jeho aktualizáciu v prípade schválených projektových zmien.

Slovenské elektrárne si Vás zvolili za jednu z tvárí kampane Energia pre krajinu, ktorá predstavuje nasledovaniahodné osobnosti z rôznych sfér života. Môže byť podľa Vás takéto ocenenie motiváciou pre mladú generáciu?
Rozhodne áno. Je pre mňa obrovská pocta, že ma oslovili z takého veľkého množstva vzdelaných ľudí, ktorí pracujú v Slovenských elektrárňach. Vzdelanie je podľa môjho názoru základným predpokladom úspechu v profesionálnom živote, a to bez ohľadu na to, či hovoríme o jazyku, odborných vedomostiach alebo o všeobecnom prehľade.

Štúdium technických smerov je v posledných rokoch menej vyhľadávané. Čo by ste Vy ako absolventka Technickej univerzity vo Zvolene vyzdvihli práve na tomto smere štúdia?
Mňa osobne technika vždy zaujímala a bavila. Jej čaro je v tom, že všetko sa dá logicky odôvodniť, je veľmi rozmanitá a stále napreduje a uľahčuje nám život v mnohých smeroch. Zároveň som presvedčená, že vzhľadom na fakt, že v časoch, keď som študovala, technika nebola veľmi „in“, dnes je po technikoch vysoký dopyt, a preto uplatniť sa nie je až taký problém, ako napríklad v práve alebo ekonómii.

Technické smery sú znova „in“
Slovenské elektrárne prinášajú v rámci programu Energia pre vzdelanie viaceré projekty na zvýšenie záujmu o štúdium energetických odborov.
Pre študentov vysokých škôl ponúkajú ročné štipendiá v sume 1 328 €. Každý rok ich môže využiť 50 študentov 1. ročníka študijného programu zameraného na oblasť energetiky.
V spolupráci s univerzitami udeľujú Cenu Aurela Stodolu za výnimočné záverečné práce. Za najlepšiu diplomovú a doktorandskú prácu zaoberajúcu sa energetikou môže víťaz získať 3 330 €. Pre troch autorov výnimočných bakalárskych prác je pripravená odmena 1 660 €.
Žiakom 2. stupňa základných škôl a študentom stredných škôl je zasa určená medzinárodná súťaž, Play Energy. Ide o zábavný výchovno-vzdelávací projekt, ktorého cieľom je hravou formou zvyšovať povedomie o svete energie. Tento rok budú žiaci pod heslom „Objavme energiu!“ pátrať po tom, kde všade sa dá energia nájsť a akými rôznymi spôsobmi sa dá vyrábať a využívať. Podrobnejšie informácie na www.seas.sk a playenergy.enel­.com.

debata chyba