Alchýmia zmeny peňazí

KOMENTÁR: Kto v ruke držal jednoeurovú mincu, vie, že je hrubá. Pokojne sa dá postaviť na hranu. Sotva by niekto povedal, že euro môže rezať. A predsa, európska mena, ktorá od januára budúceho roku nahradí na Slovensku korunu, dokáže ťať do živého.

09.05.2008 13:14
Euromince
Ilustračné foto
debata

Nejde pritom o možný rast cien. Pri správnej kontrole sa dá zabrániť väčšine neoprávneného zdražovania. Problém nie je ani v neschopnosti vlády pripraviť vlastnú analýzu vplyvu zavedenia eura. Hoci by isto prospelo, ak by kabinet Roberta Fica na takéto vážne rozhodnutie mal vlastné prepočty.

Skutočné ostrie príchodu eura sa skrýva v jedinom čísle – v konverznom kurze. Na základe tohto jediného čísla sa budú meniť všetky ceny, všetky platy, úspory, dlhy. Konverzný kurz povie, koľko korún je jedno euro hodné.

Ide o skutočnú alchýmiu. V bežnom živote sa počet korún za jedno euro mení každý deň. Tisíce obchodníkov nerobia nič iné, len analyzujú vývoj ekonomiky, čísla, signály a snažia sa určiť aktuálnu optimálnu úroveň. Teraz sa podobný krok chystá navždy.
Rozhodnutie ovplyvní všetkých. Čím bude kurz silnejší, tým viac sa jednorazovo zvýši životná úroveň obyvateľov. Za svoje korunové platy a úspory dostanú viac eur.

Lenže život slovenskej ekonomiky stojí na vývoze. Silný kurz týmto firmám doma zvýši náklady, za tovary zo zahraničia však dostanú rovnaké sumy eur ako v súčasnosti. Stratia. Dokážu potom svojich zamestnancov ďalej platiť?

Premiér Fico vyhlasuje, že kurz by mal byť čo najsilnejší. Lenže túto delikátnu otázku nesmie rozseknúť politika. Nie náhodou má kurz meny a úrokové sadzby na starosti nezávislá Národná banka Slovenska. Pretože politickým rozhodnutím o kurze vláda síce ponúkne voličom predvolebný darček, neodôvodnene silné číslo však bude do ekonomiky ťať roky. A bolesť zaručene pocítia na Slovensku všetci.

debata chyba