Žralok a plyšová sekera

KOMENTÁR: Stredu 18. júna si treba zapamätať. Robert Fico verejne popravil všetky zásady, ktoré dva roky celkom úspešne predstieral. Jednou rukou dal odvolať celé vedenie bratislavského letiska - za piknik Biermanna a Počiatka na jachte finančných žralokov z J&T. A druhou rukou podržal ministra Počiatka... Na rozdiel od úradníka Kašického (Jureňu) mal totiž podnikateľ Počiatek to šťastie, že je pod ochranou Kaliňáka. A sponzorov strany.

19.06.2008 10:26
rozpočet, Počiatek, vláda Foto:
Minister financií Ján Počiatek.
debata

V stredu 18. júna stál predseda vlády pred prvou naozaj vážnou skúškou, ktorá preverila jeho zásady. Fico mohol prvýkrát udrieť na ministra, ktorý je prepojený s vplyvnými skupinami z pozadia strany. Neurobil to. Hoci práve v tomto prípade išlo o osobný škandál ministra, nie o škandál jeho podriadených. Ak mal Fico niekedy zmobilizovať odvahu a zakročiť, tak práve teraz…

Počiatek potvrdil, že s J&T si udržiava nebezpečne blízky, takmer intímny vzťah. Napriek tomu, že Fico sa tvári ako bojovník proti finančným skupinám. Ďalej: J&T zarobila stovky miliónov korún na riskantných kurzových špekuláciách. Zrejme aj vďaka úniku informácií z rezortu financií (čo je, žiaľ, v slovenských pomeroch nedokázateľné). Keby sa podobný škandál prevalil pred troma rokmi, Fico by vykrikoval, že minister financií si zaslúži pruhovaný úbor. Nie smiešnu „žltú kartu“.

V stredu 18. júna na seba narazili dvojica Kaliňák – Počiatek a Ficov populizmus, preoblečený do ,,zásad". Fico z tejto zrážky vyšiel ako porazený. Likvidáciou Biermanna priznal, že škandál na jachte J&T je neodpustiteľný a nehorázny. A záchranou Počiatka priznal, že privilegovaní vodcovia svorky majú imunitu.

Právo, spravodlivosť a poriadok v podaní Fica v stredu pripomínali starovek. Plebejci boli spravodlivo sťatí. A patricijovia boli spravodlivo napomenutí…

debata chyba