Takto má vyzerať Slovensko v 21. storočí?

KOMENTÁR Pála Csákyho: Keby pred dvoma rokmi ktokoľvek povedal, že slovensko-maďarské vzťahy klesnú tak hlboko, ako sú dnes, neveril by som. Predpokladal som, že civilizovanejšie pomery počas pôsobenia druhej Dzurindovej vlády zakladali prijateľnejší model spolunažívania. Zdá sa však, že nie. Príčiny? Samozrejme, ľahko sa dá vysloviť: chyba je na oboch stranách.

17.11.2008 13:12
Csáky Foto:
Predseda SMK Pál Csáky
debata

Slováci, ktorí sa považujú čo len trošku za Európanov, nemôžu tvrdiť, že po akceptovaní SNS ako vládnej strany nie je aspoň spoluúčasť na slovenskej strane. Ale asi sa boja nepridať hneď protipól: vinník musí byť aj na maďarskej strane. Veď Slováci predsa nemôžu byť horší ako Maďari.

Obojstranné zlyhania

Nuž, prosím. Maďari urobili v oblasti menšinovej politiky vážne chyby na konci 19. a na začiatku 20. storočia. To však neoprávňuje nikoho, aby zopakoval tie isté omyly proti ktorejkoľvek menšinovej komunite v 21. storočí. V čom je príčina, že sa rekapituluje protimaďarskosť na Slovensku aj v mysliach mladých? V čom je príčina javu, že najsilnejšie protimaďarské nálady sú v tých regiónoch Slovenska, kde Maďari ani nežijú? Je to len dôkaz vtipnej tézy Paula Lendvaiho, ktorý pred niekoľkými rokmi vyhlásil, že na určitý typ antisemitizmu niektorí ani nepotrebujú existenciu Židov? Niečo predsa len vyvoláva takéto nálady.

Už počujem protiargumenty: však aj maďarská strana, však aj maďarskí mladíci…

Áno. Je to pravda. Keď sa vytvorí napätie, sila sa narastá na oboch stranách. Ale nie je jedno, kto ju generuje. Zaujalo ma, ako situáciu hodnotili viacerí politológovia. Nedávno v televízii TA3 jeden z nich povedal: "Vynechajme z toho Slotu a SNS, tam, kde sa začína politika, Slota končí.“ Môžeme oklamať sami seba, samozrejme, aj to patrí k slobode názorov. Ale potom sa nečudujme, že stratíme orientáciu.

SNS z pohľadu našej témy je zlým duchom slovenského politického života. V období medzi rokmi 2002–2006, keď bola SMK vo vláde a SNS mimo parlamentu, bol pokoj. Popri všetkej úcte k pánu politológovi: môžeme analyzovať, prečo pán X. vypadol z 9. poschodia. Môžeme rozoberať stav balkóna, charakteristiky jeho pohybu – ale vynechať z celej analýzy existenciu gravitácie by bolo trošku od veci, však?

Klame sám seba, kto nevidí: slovenská politická scéna sa nacionalizovala od roku 2006 a zodpovednosť za to nesie predovšetkým Robert Fico a strana Smer. Isteže, nesmieme vynechať z analýzy ani SMK. Tá sa radikalizovala pod mojím vedením, tak znie axióma.

Strašiak autonómia

Iný politológ vidí prapríčinu v tom, že som si dovolil vysloviť slovo autonómia v blízkej minulosti. Posunul som tým údajne náš dialóg do 19. storočia.

Áno? Asi nepozná dodnes platné ústavy Talianska, Francúzska, Fínska, zákony Veľkej Británie (autonómia Škótska a Walesu potvrdená Tonym Blairom), ústavný systém Švajčiarska a tak ďalej

Aj predseda Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering zdôraznil, že autonómia nie je taká samostatnosť, ktorá vedie k odtrhnutiu. Práve naopak: pre etnické menšiny to zabezpečuje, aby žili podľa vlastnej kultúry, pričom svoj materinský jazyk používajú vo všetkých oblastiach života. On sám takéto riešenie vždy podporuje.

Neuskutočňuje vláda SR každý rok stretnutia Slovákov žijúcich za hranicami SR v Bratislave? Kto dostal 10 miliónov Sk na vybudovanie nového kultúrneho centra v Mlynkoch (v duchu čaplovičovín a mikolajovín by tu asi mal byť názov Pilisszentkereszt)? Nie je slovenská samospráva v Maďarsku teda autonómny orgán Slovákov?

Odvolávať sa na vyhlásenia rakúskych politikov je skutočne fajnový gól do vlastnej brány. Bývalý kancelár Rakúska Bruno Kreiski dvakrát otvoril problém Južného Tirolska na schôdzi OSN. K upokojeniu situácie došlo len po ratifikovaní dodnes platného štatútu autonómie Južného Tirolska (ústavný zákon Talianskej republiky č. 1 z 10. novembra 1971), v ktorom Rakúsko dostalo ochranný štatút nad Južným Tirolskom.

Moderní Európania

Mali by sme sa správať ako slobodní občania 21. storočia. Každá učebnica, ktorá hovorí o spolunažívaní etník, deklaruje, že karty v rukách majú v tejto hre predovšetkým väčšinové národy. Ich zodpovednosťou je, či sa stane etalónom Slota, alebo sa vrátime k režimu pred rokom 2006. Je znakom precitlivenosti Maďarov, keď majú problémy predovšetkým s tými ministerstvami, ktoré sú pod správou SNS, a ktoré prijímajú veľmi problematické rozhodnutia? Sú Maďari nemoderný európsky národ, keď si nevedia zvyknúť na pravidelné urážky politika vládnej koalície? Sú Maďari zakomplexovaní, keď odmietajú policajný zásah, pripomínajúci zásah zo 17. novembra 1989, keď policajti zbili každého hlava-nehlava na základe kolektívnej viny? A nemá na tom podiel výchova v školách alebo slovenské učebnice dejín, v prípade ktorých často nájdeme protimaďarský podtón?

Kam chceme, aby vôbec smerovala SR?

Keď sa strácajú argumenty, vina sa hádže často na SMK. Nuž, prosím. Uznám, že ani my nie sme niekedy bez viny. Ale sme v menšine, tieto vzťahy vždy a všade určuje predovšetkým väčšina. Prosím, aby sa pri takom hodnotení zohľadnili aj tieto argumenty.

Keď v roku 1990 bolo potrebné potvrdiť silu politických zmien, Maďari boli na správnej strane. Ako aj v rokoch 1991 – 1992, keď Čarnogurského vláda nemohla existovať bez nás. To isté sa zopakovalo v 1994 pri podpore Moravčíkovej vlády. V dvoch Dzurindových vládach sme zohrali prointegračnú a zároveň aj stabilizujúcu úlohu. Maďari boli najpresvedčenejší podporovatelia členstva SR v NATO a v EÚ. Bez účasti SMK na zásadných politických procesoch v uplynulej dekáde by takýto pokrok nebol možný.

A teraz tá primitívna protimaďarskosť? Koľko Slovákov je na to hrdých? A vôbec – toto sme chceli v SR na začiatku 21. storočia? Toto je náš intelektuálny prínos do moderných pomerov novej Európy? Samozrejme, my Maďari sme hrdí Európania. Nenecháme sa šikanovať zakomplexovanými nacionalistami. Nevzdáme sa odporu v ochrane našich práv. Z nás druhoradých nikto neurobí. Ale priatelia, Slováci, demokrati, máte víziu modernej krajiny 21. storočia? Sme pripravení s vami o tom kedykoľvek diskutovať.

debata chyba