Nie sme zasnúbení s nacionalizmom

ANALÝZA Dušana Čaploviča: Dialóg s naším južným susedom na najvyššej úrovni už dlhšie stagnuje. Ak však niekto tvrdí, že až po nástupe súčasnej vlády sa vzájomné vzťahy vyhrotili, určite to nie je pravda. Vláda Mikuláša Dzurindu prestala oficiálne komunikovať s maďarskou stranou v jeseni roku 2002. Vzájomné styky benevolentne ponechala svojmu koaličnému partnerovi, Strane maďarskej koalície, čo minimálne na slovenskej politickej scéne vytváralo dojem pokoja...

19.11.2008 10:43
Čaplovič Foto:
Vicepremiér a podpredseda Smeru Dušan Čaplovič
debata

Podľa maďarskej strany a SMK sa situácia zhoršila po nástupe súčasnej vlády – a to pre účasť Slovenskej národnej strany v koalícii a pre výroky jej predsedu Jána Slotu. Som presvedčený, že je to zástupný, falošný dôvod a príčinou zvyšovania napätia je okrem iného fakt, že politici SMK už nesedia vo vláde. Situácia sa vyhrotila po nástupe nového vedenia SMK na čele s Csákym, ktorého ideologicky podporuje radikálne nacionálne krídlo okolo Duraya. Do života spoločnosti sa vrátili témy ako Trianon, Benešove dekréty a autonómia.

Politickou stratégiou opozičnej SMK sa stali cesty do Bruselu a Budapešti, kde jej predstavitelia často šíria polopravdy ba až klamstvá o pôsobení vlády, parlamentu, pokúšajú sa na úrovni medzinárodných inštitúcií vytvárať negatívny obraz o menšinovej politike. Kým na jazykovo zmiešanom území južného Slovenska je medzi občanmi pokoj, zo strany SMK je tento fakt interpretovaný odlišne a zavádzajúco. A tak sú systematicky vyberané zástupné problémy… Tie majú za cieľ odpútať pozornosť od reálnych a pre formovanie priateľských vzťahov neprijateľných skutkov.

Ide o vznik Fóra maďarských poslancov v Karpatskej kotline ako oficiálnej inštitúcie a o jeho uznesenia s exteritoriálnymi účinkami, o účasť slovenských poslancov za SMK na týchto rokovaniach, o budapeštianskymi fanúšikmi vyprovokovaný vandalizmus na štadióne v Dunajskej Strede, o pálenie slovenskej zástavy, prekročenie hraníc uniformovanými neofašistami či blokovanie hraničných priechodov.

Sobotňajšie stretnutie premiérov Fica a Gyurcsánya v Komárne prišlo po našom viac ako ročnom vytrvalom pozývaní maďarského premiéra na návštevu Slovenska. Stretnutie bolo nevyhnutné, lebo medzinárodná mienka o stupňujúcom sa extrémizme, o čoraz častejších pochodoch neofašistických polovojenských oddielov maďarskými ulicami, v konečnom dôsledku prinútila budapeštiansku politickú elitu konať. Spoločné komárňanské vyhlásenie oboch premiérov proti zdrojom a prejavom extrémizmu treba len uvítať.

Odmietnuť však musím tvrdenie maďarského premiéra, že naša vláda flirtuje, ba dokonca sa zasnúbila s nacionalizmom. Neexistuje jeden krok, konkrétny skutok výkonnej moci, ktorý by oprávňoval na takéto označenie. Naopak, nikto nesmie podceňovať činnosť neofašistických skupín, ktoré stoja na nacionalizme a šovinizme. Slovenská vláda sa s nimi nekompromisne vyrovnáva, na uliciach, štadiónoch a naposledy rozpustením Pospolitosti. Očakávam podobné rázne kroky tiež od južného suseda, pretože export maďarského extrémizmu je pre našu vládu neprijateľný.

Budúcnosť dobrých vzájomných vzťahov vidím v otvorenom dialógu, spoločnej informovanosti, prehlbovaní kontaktov, nielen o menšinovej politike, ale aj o spolupráci v oblasti hospodárstva, energetiky, vo vzdelávaní, vede, v kultúre. Slovensko je pripravené na dialóg, svedčí o tom pripravenosť predsedu vlády stretávať sa pravidelne. Lebo mať dobré kontakty so všetkými susedmi je prioritným záujmom Slovenska a jeho občanov.

debata chyba