Obeste Jacka Sparrowa!

GLOSA: V záverečnej časti trilógie Piráti Karibiku stoja hlavní hrdinovia proti presile loďstva, ktoré vedie bezohľadný lord Cutler Beckett. Ten zastupuje, okrem svojich vlastných, záujmy obchodných spoločností a britského impéria.

20.11.2008 15:38
debata

Je jasné na koho strane stáli diváci ovplyvnení úžasným výkonom Johnnyho Deppa v úlohe Jacka Sparrowa a príbehom o dobrodruhoch milujúcich slobodu.

V skutočnosti boli piráti Karibiku v drvivej väčšina podlí zločinci a vrahovia, ktorým však neraz nebolo možné uprieť odvahu. Ich činy preto prikryl romantický nádych a zlo v týchto príbehoch predstavujú skôr tí, ktorí sa ich snažili dolapiť.

Dnes nie je situácia v pri brehoch Afriky oveľa odlišná od tej z filmu. Somálsko je v stave anarchie, čo je tiež problém, ktorý treba riešiť, a tak tam voľne lúpia piráti. Proti nim stoja lode mocností. Z koho spravia historické rozprávky o niekoľko storočí hrdinov, zatiaľ nie je jasné. Somálskych Jackov Sparrowov však treba zastaviť. Neprichádza s nimi sloboda ako v hollywoodskych dielach, ale zločin a terorizmus.

debata chyba