Biele miesta v rozpočte ako odkaz budúcej vláde

KOMENTÁR: Plán vlády na budúcoročné míňanie peňazí, ktoré vyberie od ľudí a firiem, vyzerá na prvý pohľad pekne. Napriek ekonomickej kríze by sa diera vo verejných financiách mala v porovnaní s týmto rokom zmenšiť z 2,3 percenta produktu ekonomiky na 2,08 percenta. Viacerým rezortom pridajú a vláda si ešte vyčlenila miliardy aj na špeciálny sociálny balíček.

29.11.2008 07:07
parlament, nrsr, Národná rada Foto:
Budova parlamentu.
debata

Zostavovanie rozpočtu však pre vládu stále nie je kritickým naťahovaním sa o každú korunu. Balík eurofondov je dostatočne veľký, aby pomohol tam, kde štátu chýbajú peniaze. Napríklad pri rekonštrukciách alebo výstavbe diaľnic. Ekonomika síce spomalí možno až o polovicu, naďalej však bude Slovensko lídrom v celej Európskej únii, a teda aj príjmy štátu porastú.

Hlavný problém, ktorý sa objavil v poslednej chvíli v podobe zníženia príjmov spôsobeného ekonomickou krízou, chcela vláda pôvodne riešiť zodpovedne, teda úsporami. Nakoniec však zrejme nenašla dosť sily zahľadieť sa do jednotlivých kapitol, a tak zvolila najjednoduchší spôsob. Časť peňazí vezme mestám a obciam a drvivú väčšinu si jednoducho požičia.

Je však neuveriteľné, že poslanci odsúhlasili budúcoročný rozpočet bez toho, aby podrobne videli, ako sa budú vyvíjať daňové príjmy. Ministerstvo financií jednoducho rozpočítané údaje o daniach nedodalo. Takto nevyzerá zodpovedná príprava na ekonomickú krízu.

Iste sú v rozpočte nebezpečné míny, napríklad rozhodnutie vytiahnuť ďalšie peniaze zo súkromných penzijných účtov v druhom pilieri a minúť túto sumu už teraz. Nebezpečnejšie sú však položky, ktoré v rozpočte nie sú. Nákup lietadiel pre armádu, ktorý by sa mal začať splácať až v budúcnosti. Miliardový mýtny systém financovaný z budúcich príjmov. A najmä výstavba diaľnic formou partnerstiev so súkromnými investormi. Všetko obrovské investície štátu, na ktoré však rozpočet nemyslí. Pretože si ich nájde na stole až budúca vláda.

debata chyba