Kríza, kríza, kríza

KOMENTÁR: Kríza, hlboká kríza, ešte hlbšia kríza. Takto stručne - a vážne - komentoval kondíciu Európy Robert Fico. O niečo optimistickejšie vyzneli slová britského premiéra, ktorý potvrdil, že EÚ vrhne do boja s krízou 200 miliárd eur.

Dag Daniš 13.12.2008 12:03
euromince Foto:
Ilustračné foto
debata

Záchranný plán únie vyzerá upokojujúco. Lenže – platí to len na prvý pohľad. V skutočnosti je 200-miliardový eurobalík len bublina. Prázdna a bezmocne ľahká bublina…

Ako priznal český premiér Topolánek, plán je len všeobecný zámer, ktorý majú v rozhodujúcej miere napĺňať „národné záchranné balíky“. A národné balíky sú tiež – aspoň vo väčšine prípadov – prázdne. Napríklad Slovensko na boj s krízou vyčlenilo z rozpočtu 2009 rovných 0 korún. Ficova vláda celú krízu odbila jediným rozpočtovým „opatrením“ – zvýšila deficit. Počiatkovi táto operácia trvala päť sekúnd.

A rovnako rýchlo – a sucho – sa zrejme odbije aj národný príspevok do záchranného balíka EÚ. Vláda doň zaráta výdavky na diaľnice, informačné siete, Mochovce… Česká vláda si chce započítať podporu vývozu (ktorý podporuje každoročne) alebo drobné zníženie odvodov. Briti si prispejú znížením DPH. A ,,ambiciózny stimulačný balík", ako tento čudný úkaz pomenoval Brown, je hotový. Samozrejme, len v byrokratickej a prevažne virtuálnej podobe (bude to simulačný balík).

Reálne budú Európou v pravidelných intervaloch hýbať len tri veci. Opísané v prvej vete tohto komentára.

debata chyba