STV krachuje, Nižňanský nevie zrátať trojčlenku

ANALÝZA: Český herec Miroslav Donutil mal dlhé roky svoju one man show "Pýtajte sa ma, na čo chcete, ja vám, na čo chcem, odpoviem". Presne tak isto vyzeral minulý týždeň aj poslanecký prieskum v Slovenskej televízii. Divadielko na efekt. Poslanci sa totiž k pravde nedopátrajú, aj keby chceli. Riaditeľ STV Štefan Nižňanský im totiž o krachujúcej verejnoprávnej inštitúcii odpovie, len na čo chce.

15.12.2008 10:41
Štefan Nižňanský Foto:
Verejnoprávna televízia bojuje s finančnými problémami, no jej hlava, riaditeľ Štefan Nižňanský sa promenáduje po móle.
debata

STV má pritom tento týždeň poslednú šancu dostať sa z horúcich červených čísiel a hroziaceho krachu. Vláda Roberta Fica zasadá v stredu posledný raz v tomto roku. Ostáva tak jediná možnosť na pridelenie dotácie 163,5 milióna korún na záchranu televízie. Neschopnosť splácať faktúry totiž už prerastá únosnú mieru. Na konci roka sekera bez akéhokoľvek finančného krytia môže dosiahnuť až 90 miliónov korún a dodávatelia začnú byť nervózni. Môže sa stať, že televízii súkromníci z Towercomu vypnú vysielače, ako to urobili Slovenskému rozhlasu. Aj v minulosti mala televízia dlhy, ale aspoň boli peniaze na účte. Teraz pod vedením Nižňanského nemá ani to.

Problém s peniazmi v televízii spôsobilo nekompetentné vedenie. Veď akí sú to manažéri dvojmiliardového podniku, ktorí nevedia spočítať ani obyčajnú trojčlenku. Jeden príklad za všetky. Nižňanský a jeho ekonomická riaditeľka Libuša Baranová tvrdia, že STV na budúci rok stratí 200 miliónov korún za obmedzenie reklamy o pol percenta. Poslanci totiž schválili zníženie objemu reklamy z troch na dva a pol percenta vysielacieho času. To je úbytok o jednu šestinu. Ak by bola pravda, že na budúci rok príde televízia o 200 miliónov (ktoré Nižňanský plánuje na budúci rok opäť nahradiť dotáciou zo štátnych peňazí), potom by museli pôvodné príjmy za reklamu byť na úrovni 1,2 miliardy korún. A skutočnosť? Tento rok ich má okolo 600 miliónov. Kde vzal Nižňanský dvojnásobok tejto sumy za jeden rok, už nikde nevysvetlil.

Pri klesajúcej sledovanosti a zníženom množstve reklamy v dôsledku finančnej krízy je to bohapustý výmysel, ktorým v televízii pýtajú peniaze od daňovníkov. Reálny výpadok sa možno pohybuje okolo 100 miliónov korún a menej. Ak takto narába riaditeľ so všetkými číslami, ostáva si len povzdychnúť: Spánombohom. Alebo si položiť otázku, či náhodou Nižňanský nezveličuje svoje finančné suchoty, aby mu zo štátnej dotácie zostalo aj na rozdávanie svojim kamarátom.

Že sa história opakuje, môže Nižňanský čoskoro okúsiť na vlastnej koži. Takto pred rokom bola v televízii ešte pod vedením riaditeľa Radima Hrehu situácia veľmi podobná. Peňazí nebolo, tak riaditeľ požiadal Fica o dotáciu, ale skryl to za nové pokračovanie Bambuľky, aby vyhodené milióny nebili do očí. Minister kultúry Marek Maďarič nebol s Hrehom veľmi spokojný. Peniaze našiel, ale neposlal. Počkal si, až Hrehu v decembri odvolajú a milióny korún poslal do televízie po Novom roku, keď tam už Hreha nesedel. Rovnako Maďarič nie je veľmi spokojný s Nižňanským. A peniaze na dotáciu má vyčlenené a Ficom od septembra schválené… Načo asi čaká?

debata chyba