Polícia si počas volieb špeciálne posvieti na kupovanie hlasov

Polícia sa pri sobotňajších komunálnych voľbách špeciálne zameria na prípadné kupovanie hlasov. "Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

13.11.2014 15:39
policia, policajt Foto: ,
Polícia bude počas sobotňajších komunálnych volieb v pohotovosti. /Ilustračné foto/
debata (3)

Policajti upozorňujú občanov, že kto inému násilím alebo hrozbou násilia či ľsťou bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách, dopúšťa sa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. „Za takéto konanie, a to aj v prípade, že niekto občana k voľbe určitého kandidáta núti, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ dodáva Baloghová.

Pre voľby do orgánov samosprávy obcí policajti prijali bezpečnostné opatrenia. Hliadky si posvietia na volebné objekty, sídla okrskových, miestnych a mestských volebných komisií, obvodných volebných komisií a tiež na sídlo Ústrednej volebnej komisie. Do terénu pošlú aj pešie policajné hliadky, zapoja sa aj príslušníci kriminálnej polície.

V pohotovosti budú aj pyrotechnici

„V prípade potreby sú pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici,“ doplnila policajná hovorkyňa. Polícia zároveň vyzýva, aby ľudia informácie o možnom narušení volieb okamžite hlásili na najbližšiu policajnú stanicu alebo na číslo 158.

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #komunálne voľby #kupovanie hlasov