ANKETA: Koľko ľudí pôjde voliť a prečo? Pozrite si video

Príde k voľbám v sobotu aspoň polovica oprávnených voličov? TV Pravda oslovila bežných ľudí v uliciach či sa chystajú ísť v sobotu voliť primátora, starostu či komunálnych poslancov. Väčšina oslovených je naklonená ísť voliť.

09.11.2018 13:05
debata (6)

„V Handlovej by sa malo zlepšiť zdravotníctvo. Mal by sem prísť najmä očný lekár a tiež detských lekárov je tu málo,“ hovorí napríklad Handlovčanka Júlia Kováčiková. Čo ďalej chýba ľuďom na hornej Nitre, Záhorí, Horehroní či v Bratislave? Pani Viera z Bratislavy apelovala na mládež, aby nezostali doma a správne si vybrali svoju budúcnosť. Na videu si môžete pozrieť aj ďalšie odpovede ľudí.

Video

Starostov, primátorov a obecných poslancov si budeme voliť v sobotu 10. novembra. Je otázne, do akej miery kampane politikov či ich vzájomné súboje vyburcovali ľudí k tomu, aby išli voliť. Nateraz sa očakáva sa, že zopakuje situácia z predchádzajúcich volieb, v ktorých účasť ťahal nahor vidiek a veľké mestá sa prepadli pod priemer.

Komunálne voľby prilákali viac ako polovicu oprávnených voličov naposledy v roku 1998. K urnám ich vtedy prišlo 53,95 percenta. Odvtedy sa hranicu 50 percent na celorepublikovej úrovni prekonať nepodarilo. V rokoch 2002 a 2010 prišlo voliť viac ako 49 percent občanov a v roku 2006 len 47,65 percenta, pred štyrmi rokmi to bolo 48,34 percenta. Podobné číslo sa očakáva aj tento rok.

Volebná účasť v mestách a mestských častiach dosiahla pred štyrmi rokmi 38,25 percenta, v dedinách bola na úrovni 60,92 percenta. Napríklad v Bratislave volilo pred štyrmi rokmi iba 33,79 percenta voličov, v Košiciach to bolo približne 33,4 percenta, spomedzi krajských miest najnižšiu volebnú účasť zaznamenala Nitra – 26,50 percenta, najvyššiu Žilina – 41,24.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018