Volebná komisia sa vyjadrí aj k financovaniu kampane a strán

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude stranám na požiadanie poskytovať stanoviská k pravidlám financovania volebnej kampane aj politických subjektov. Uvádza sa to v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.

11.11.2015 10:22
debata (1)

Novelu na rokovanie kabinetu predložilo ministerstvo vnútra na návrh skupiny poslancov parlamentu. Podľa novely je lehota na zaslanie stanovísk v prípade nejasností v oblasti financovania politických strán a volebnej kampane 30 dní, pričom v priebehu volebnej kampane sa lehota skracuje na 15 dní. Stanovisko zároveň komisia zverejní aj na internetovej stránke ministerstva vnútra.

Na priebeh všetkých druhov volieb na Slovensku bude na základe zmien schválených v roku 2014 namiesto ústredných volebných komisií dohliadať Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Tá má 14 členov, z toho 10 zastupujú parlamentné politické strany. Po jednom členovi menuje do komisie predseda Najvyššieho súdu SR, predseda Ústavného súdu SR, Generálny prokurátor a predseda Najvyššieho kontrolného úradu. Predsedu volia spomedzi členov poslanci parlamentu. Komisia bude zároveň pôsobiť aj ako okrsková volebná komisia pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #volebná komisia