Koľko strán zvedie boj o parlament?

Počet strán, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov v marcových parlamentných voľbách, sa uzavrie v nedeľu o polnoci. Vtedy uplynie termín, dokedy musia politické subjekty predložiť Štátnej komisii pre voľby kandidačné listiny. V posledných voľbách sa o vstup do parlamentu uchádzalo 26 strán.

06.12.2015 15:00
debata (46)
zväčšiť Šéfovia volebných štábov. Foto: Pravda
voľby 2016 Šéfovia volebných štábov.

Zoznamy kandidátov rozhodujúcich strán sú známe. Vládny Smer sa spoľahol na doterajších poslancov a pribudlo aj niekoľko nových tvárí. V prvej desiatke kandidačnej listiny je ňou nestraník, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, v druhej desiatke prešovský župan Peter Chudík, v tretej šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš, v piatej desiatke štátni tajomníci ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská a životného prostredia Vojtech Ferencz. Nekandiduje podpredseda strany Pavol Paška, ktorého politická kariéra je v útlme od minulého roka, keď sa vzdal funkcie šéfa parlamentu pre kauzu nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. V parlamente už nebude ani krajská tajomníčka Smeru Renáta Zmajkovičová.

Kresťanských demokratov vedie do volieb predseda Ján Figeľ, za ním nasledujú podpredsedovia strany. V prvej desiatke je aj bývalý predseda Pavol Hrušovský a šéf poslaneckého klubu Pavol Abrhan. Na konci druhej desiatky je Eva Grey. Bola členkou petičného výboru, ktorý inicioval referendum o ochrane rodiny, a za ňou Marek Michalčík, bývalý hovorca Národného pochodu za život. Most-Híd stavil na kombináciu kandidátov maďarskej a slovenskej národnosti. Po jednotke, šéfovi strany Bélovi Bugárovi je dvojkou Lucia Žitňanská, ktorá v posledných voľbách do parlamentu kandidovala za SDKÚ. Trojkou je László Solymos, šéf poslaneckého klubu Most-Híd v parlamente. Na 20. mieste je ústavný právnik Peter Kresák, ktorý bol v minulosti poslancom za stranu SOP. Exposlanec SDKÚ Tomáš Galbavý je na 23. mieste.

Do poslednej chvíle nebolo isté, čo bude ďalej s Matovičovým hnutím Obyčajní ľudia. Ešte v lete ohlásilo, že vytvorí koalíciu s Novou Daniela Lipšica. Svoje ambície podoprelo prieskumom, ktorý novej koalícii ohlasoval niečo vyše 11-percentnú podporu. Odvtedy sa však situácia zmenila a ich podpora spadla na úroveň niečo vyše šesť percent. Na vstup do parlamentu dvojkoalícia potrebuje aspoň sedem percent. Ak by však Matovič zobral na kandidátku Obyčajných ľudí kandidátov Novy a vzdal sa koalície, stačilo by mu len 5 percent hlasov. Či to tak aj bude, oznámi šéf hnutia v nedeľu. Bez ohľadu na to, či pôjdu do volieb ako koalícia, alebo jedna strana, však platí záväzok lídrov Igora Matoviča a Daniela Lipšica, že v prípade volebného výsledku pod sedem percent si neuplatnia mandát poslanca parlamentu.

Prvú trojku kandidačnej listiny strany Sieť tvorí líder Radoslav Procházka, druhá je primátorka Prievidze Katarína Macháčková a tretím je primátor Martina Andrej Hrnčiar. Štvrté miesto obsadil poslanec parlamentu Miroslav Beblavý. V prvej desiatke má Sieť päť žien.

Kandidačné listiny ešte preskúma Štátna komisia pre voľby a zaregistrovať ich musí do 26. decembra. Každá strana, ktorá chce kandidovať, musí tiež zložiť volebnú kauciu 17-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidátky #voľby 2016