Väzni v Trenčíne chceli voliť aj bez voličských preukazov

Vo volebnej miestnosti číslo 1 v Trenčíne, ktorá je v miestnom Dome armády, prichádzalo v sobotu dopoludnia toľko voličov, ako už dávno nie. Podľa slov jednej z členiek volebnej komisie doteraz stačili v miestnosti dva stolíky so zástenami, teraz museli požiadať o ďalšie dva.

05.03.2016 16:04
parlamentné voľby 2016, voľby vo väzení,... Foto: ,
O voľby prejavili záujem aj ľudia za mrežami, napríklad vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.
debata (1)

Neďaleko Domu armády sa volilo tiež, ale za mrežami. V trenčianskej väzenskej nemocnici, ktorá je jediným takýmto zariadením na Slovensku, si voličské preukazy vybavilo desať pacientov. Momentálne je tu 273 obvinených a odsúdených.

O desiatej dopoludnia prišli do väzenskej nemocnice členovia volebnej komisie s prenosnou schránkou. Okrem väzňov s voličskými preukazmi dozorcovia priviedli ku schránke aj 23 ľudí, čo voličský preukaz nemali, ale voliť silou – mocou chceli. Členovia volebnej komisie im museli potvrdiť, že bez voličského preukazu skutočne nemôžu odovzdať hlas.

„Máme tu špecifickú klientelu, tak to riešime takto. Sú tu aj psychiatrickí pacienti, ktorí neveria zamestnancom nemocnice. Inú váhu má, keď im to povie volebná komisia, že nemôžu voliť, lebo nesplnili podmienky,“ povedal Miloš Drgo, riaditeľ Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

Za pol hodinu bolo po voľbách. Z 273 pacientov tejto nemocnice je neoprávnených voliť sedem cudzinvov, jeden pacient je nespôsobilý na právne úkony a 41 odsúdených za obzvlášť závažný zločin.

„Nemohol som si nechať ujsť takúto príležitosť, vo výkone trestu som ešte nevolil, doteraz to bolo vždy na slobode. Každý by mal využiť túto možnosť,“ myslí si odsúdený Miroslav, ktorý vraví, že o mesiac by už mal byť na slobode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #Trenčín #väzenie #parlamentné voľby