Matovič prišiel do Michaloviec bez ochranky. Keď ma niekto chce zastreliť, nech si ma zastrelí

Fuj, hanba, ale aj opakovaný potlesk. Aj v takomto duchu sa niesla pondelková debata lídra OĽaNO Igora Matoviča s občanmi Michaloviec v priestoroch miestneho kultúrneho strediska. Matovič zavítal do srdca Zemplína bez ochranky. Urobil tak aj napriek viacerým vyhrážkam, ktoré mu adresovali ľudia na sociálnych sieťach. „Nebudú tu žiadni ochrankári ani desiati tajní ako pri besede s ministrom Káčerom,“ uviedol.

13.03.2023 08:50 , aktualizované: 14.03.2023 00:00
Igor Matovič v Michalovciach Foto: ,
Igor Matovič v Michalovciach
debata (287)

VIDEO: Matovič v Michalovciach. Celá debata s verejnosťou.

Video

Ochranku mal Matovič po odchode z kresla ministra financií podľa vlastných slov pridelenú ďalej, lebo chodili listy, že ho zastrelia a Úrad pre ochranu ústavných činiteľov vyhodnotil situáciu tak, že ju potrebuje. Napriek tomu podpísal pred debatou v Michalovciach reverz a dodal, že „keď ma niekto chce zastreliť, nech si ma zastrelí“.

VIDEO: Záver diskusie. Ďakujem, pán Matovič. Mladík ho ale asi nepotešil tým, čo mu povedal.

Video

Hovorkyňa Michaloviec Mária Stričková pre Pravdu potvrdila, že na chystanú udalosť zabezpečilo mesto hliadky. Pred budovou kultúraku postávali po celú dobu konania akcie mestskí policajti, nemuseli však riešiť žiaden incident.

VIDEO: Igor Matovič bez ochranky: Keď niekto ma zastreliť chce, nech si ma zastrelí.

Video

Ľudia sa začali schádzať už dve hodiny pred samotným začiatkom podujatia, viacero z nich sem zavítalo aj z okolitých miest. Pritiahla ich sem zvedavosť, ale aj hnev. „Múdrosráči, tak nám nadával,“ uviedol na adresu Matoviča jeden z príchodzích.

Prišiel aj starší pár z Trebišova. Matoviča nevolili, zaujímali sa však, čo na diskusii odznie. Pred začiatkom debaty si s Matovičom chcelo viacero ľudí urobiť spoločnú fotografiu.

Igor Matovič na debate v Michalovciach.
Igor Matovič na debate v Michalovciach.
+18Igor Matovič na debate v Michalovciach

Sála miestneho kultúrneho strediska bola krátko pred začiatkom plná, prišli hlavne starší, našli sa však aj mladší i študenti. Debatu viedol Matovič dolu medzi ľuďmi – na pódiu ostali po celý čas prázdne kreslá.

Niektorí pre veľký záujem postávali aj na schodoch. Práve odtiaľ sa začali ozývať prvé pokriky na adresu Matoviča. „Zlodej, hanba,“ nieslo sa viackrát sálou. „Fuj, fuj a ešte raz fuj,“ vystavil účet šéfovi OĽaNO miestny občan.

Matovič sa napriek vytrvalým pokrikom a posmeškom niektorých krotil a snažil sa diskutovať aj napriek útočne naladenému publiku. Neskôr, keď sa časť z nich upokojila, zazneli na adresu lídra OĽaNO aj slová uznania, či potlesk. „Viac takých politikov, ako ste vy, pán Matovič,“ uviedol jeden z prítomných.

VIDEO: Matovič pred debatou v Michalovciach.

Video

Ľudí zaujímal názor lídra „obyčajných“ na viaceré témy. Či už to bola pandémia, dôchodky, zdražovanie, energetická kríza, ale aj vojna na Ukrajine. Na otázku, či by poslal slovenských vojakov na Ukrajinu, odpovedal Matovič záporne.

Viac ako dvojhodinovú debatu nevydržali všetci až do konca, niektorí odchádzali už krátko po začiatku. Pred koncom diskusie bola už sála poloprázdna. „Dnešné repete sa nám podarilo,“ zhodnotil diskusiu na záver šéf OĽaNO.

"Som rád, že sme istému zakomplexovanému ministerkovi dokázali, že aj bez toho, aby sme ľudí nazývali “podliakmi, z ktorých by sa starí otcovia dogrcali”, sa dá normálne s ľuďmi diskutovať, doplnil neskôr Matovič na sociálnej sieti.

Končiaci študent miestnej strednej priemyselnej školy uviedol, že ho Matovič dnes nepresvedčil. „Stále hovorí len o tom istom, vinu hádže na druhých,“ uviedol. Pri odchode podal Matovičovi ruku so slovami, že „sa mu chce poďakovať, že ho vyhnal z tejto krajiny."

Rastislav Káčer Čítajte viac Káčer sa pustil do Matoviča: Najhorší papaláš a podliak. Vytiahol Fica z hrobu

Matovič ohlásil diskusiu nečakane minulý víkend ako akciu pod názvom Bez ochranky – slobodná debata bez urážok. Narážal tak na búrlivú besedu k prvému výročiu vojny na Ukrajine, ktorú mali v Michalovciach minulý týždeň poverení ministri Jaroslav Naď a Rastislav Káčer. Časť divákov hlučne vyjadrovala svoju nespokojnosť, podľa Káčera „ziapali najhoršie nadávky a vyhrážky“ a tak im minister povedal, že „revú ako paviány“ a „správajú sa ako dobytok“.

Matovič na to reagoval, že „je nehodné akéhokoľvek politika, nieto ešte najvyššieho diplomata v štáte“. Káčer na to ironicky Matovičovi odpovedal, že „tento náš hrdina, ktorý dva roky s majákom a ochrankou brázdi bratislavské ulice, že chodci odskakujú ako kobylky v tráve, ide bez ochranky do Michaloviec. A ide na slušňáka, nie ako hulvát Káčer“.

Káčer ešte dodal: „Prosím Bratov za brata, Dr. Liptáka a náckov nech dajú repete. Alebo nie? Že možno vlastne taký Igor Matovič im zas, až tak proti srsti nie je? Aháááá.“

Matovič na to nepriamo reagoval zverejnením anonymných diskusných príspevkov, ktoré hovoria, že tam treba ísť a „mu dolámať ruky a nohy“.

VIDEO: Búrlivá debata Naďa a Káčera v Michalovciach o vojne na Ukrajine.

Video

„… nuž, bude to zaujímavé. Napriek tomu verím, že to spolu zvládneme a ukážeme zakomplexovanému ministrovi, že aj ľudia s radikálne iným názorom vedia normálne diskutovať … samozrejme, ak ich zakomplexovaný politik zbytočne nehecuje a neuráža častovaním za podliakov, dobytok či opice. Držme si palce, lebo keď hneď v zárodku zakomplexovanému …… neukážeme, že sa to dá aj inak … bude si myslieť, že je hrdina a prebrázdi do volieb za štátne a ochrankou Slovensko so svojimi primitívnymi estrádami,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Jaroslav Naď aj Rastislav Káčer sú súčasťou projektu Eduarda Hegera, ktorý odišiel z OĽaNO a založil stranu Demokrati. OĽaNO a Demokrati bojujú o podobného voliča, zatiaľ nerozhodne. V prieskume agentúry Ipsos pre Denník N, kde sa Demokrati prvýkrát objavili, dopadli rivali rovnako, získali 4,8 percenta hlasov od oslovených respondentov.

Demokrati, strana, Heger, Čítajte viac Aktuálny prieskum prekvapil: Smer predbehol Hlas, Heger by vytlačil Matoviča z parlamentu

Igor Matovič svojim blízkym spolupracovníkom Hegerovi a Naďovi zaželal veľa šťastia, priamo na nich neútočí. O to viac sa však púšťa do ďalších ľudí, ktorí sú s Hegerom v Demokratoch, najmä na Rastislava Káčera a Karla Hirmana. Menoval ich medzi tými, ktorých by si určite do strany nevzal, keby ju zakladal on sám.

VIDEO: Koho by si Matovič z Hegerovych ľudí nevzal do strany?

Video

Eduard Heger pre Pravdu odpovedal na otázku, či je pripravený, že sa môže stať terčom pre Igora Matoviča.

„Sme v politickom ringu, tak to treba tak brať. Je úplne prirodzené, ak tu takýto zápas bude. Vôbec sa ho neobávam a som na to pripravený,“ povedal Heger.

VIDEO: Heger: Som pripravený na politický zápas aj s Matovičom.

Video

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Rastislav Káčer