Nová posila PS. Oblasť pôrodníctva zastreší popredný gynekológ Záhumenský

Novou posilou Progresívneho Slovenska pre oblasť pôrodníctva je popredný gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský. Spoločne chceme na Slovensko konečne priniesť rešpektujúcu pôrodnú starostlivosť na úrovni, ktorú dnes ženy musia neraz vyhľadávať v zahraničí, uviedla podpredsedníčka a kancelárka hnutia Lucia Plaváková.

19.06.2023 11:30
debata (18)

V PS majú za cieľ prinášať vo všetkých oblastiach života riešenia založené na vedeckých poznatkoch a vypracované odborníkmi a odborníčkami z praxe.

PS predstavuje novú posilu
Video
Zdroj: FB Progresívne Slovensko

Pôrodníctvo musíme priblížiť k západným štandardom

„Dlhoročnou snahou pána Záhumenského je priblíženie slovenského pôrodníctva čo najviac k západným štandardom a zvýšenie kvality poskytovaných pôrodníckych služieb u nás. Teší ma, že sa rozhodol posilniť naše rady a môžeme spolupracovať na riešeniach pre dôstojnú budúcnosť ľudí na Slovensku,“ vyhlásila Plaváková.

Fico, Šimečka, Pellegrini, Danko Čítajte viac Zložiť koalíciu bude ťažké, no túžba po moci je silnejšia. Karty môže zamiešať Danko: Hlas a PS sa teraz bijú o druhé miesto

Svojím vstupom do politiky chce Záhumenský priniesť do legislatívy pohľad založený na vedeckých faktoch a odbornej praxi, ktorý podľa jeho slov pri tvorbe zákonov neraz chýba. „Progresívne Slovensko som si vybral, lebo je stranou odborníkov a odborníčok, ktorých podporujú predovšetkým mladí ľudia, ktorých sa práve témy reprodukčného zdravia a pôrodníctva priamo týkajú,“ povedal Záhumenský.

Ambíciou je vybudovanie ústavu starostlivosti o matku a dieťa

„Vedia pri presadzovaní riešení naplno využiť moderné informačné technológie a jednou z ich priorít je aj zdravé životné prostredie, ktoré ovplyvňuje aj zdravie tehotných žien či novorodencov. Jasne sa tiež zasadzujú o reprodukčné práva žien, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou ľudských práv aj podľa WHO,” uviedol.

vizualizácia rázsochy Čítajte viac Kollár, Šimečka a Majerský schvaľujú zmenu pre nemocnice v pláne obnovy

Záhumenský sa spoločne s členkou predsedníctva Simonou Petrík podieľal na príprave programu PS pre oblasť pôrodníctva, jednou z ambícii hnutia je vybudovanie Národného ústavu starostlivosti o matku a dieťa ako najvyššieho univerzitného pracoviska napojeného na Univerzitnú nemocnicu Bratislava a Lekársku fakultu Univerzity Komenského.'

„Finančné vstupy od poisťovní naviažeme na kvalitu práce pôrodníc na základe kvalitatívnych ukazovateľov, zdostupníme tiež umelé oplodnenie pre všetky ženy a podporíme perinatálny program a centrá, ktorých práca spočíva v syntéze špičkovej pôrodníckej a novorodeneckej starostlivosti. Verím, že pri presadzovaní množstva pripravených opatrení budem môcť zúročiť svoje bohaté skúsenosti,“ uzavrel Záhumenský.

Kandidátku do volieb predstavia 20. júna

PS plánuje predstaviť kandidátnu listinu do septembrových predčasných volieb 20. júna. Sľubuje na nej historicky najvyšší podiel žien. Informoval o tom predseda hnutia Michal Šimečka. „Som presvedčený, že ľudia nechcú pokračovanie chaosu, ale veľká časť z nich nechce ani návrat minulosti. Preto je dôležité vedieť, že je tu aj iná cesta. Cesta odbornej a slušnej politiky, ktorá rieši otázky dôležité pre našu budúcnosť,“ uviedol Šimečka.

mimoriadna schôdza, Peter Pellegrini Čítajte viac Hlas do trojkoalície so Smerom a Republikou určite nepôjde. PS je zatiaľ pre nás neznámou, uviedol Pellegrini

Skonštatoval, že piatkovým oficiálnym vyhlásením termínu volieb sa začala aj predvolebná kampaň. PS chce dať podľa jeho slov voličom lepšiu ponuku na európsku a dôstojnú budúcnosť pre všetkých. V rámci kampane nechce útočiť a viesť osobné spory, ale ponúknuť riešenia problémov občanov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #Jozef Záhumenský #predčasné voľby 2023 #Lucia Plaváková