Truban pre Pravdu: PS sa z minulosti poučilo. Premiérske ambície som nemal, no niekto musel byť líder

Súčasný podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban bol v minulých voľbách spolu s Miroslavom Beblavým jedným z lídrov dvojkoalície. Kým Beblavý mal na starosti program a bol akýmsi tieňovým ministrom financií, Trubana označovali za tzv. kandidáta na premiéra. PS sa nakoniec do parlamentu nedostalo. V rozhovore pre Pravdu Truban uviedol, že nielen strana, ale aj on sám sa z chýb poučil.

27.06.2023 20:00
Michal Truban Foto:
Podpredseda PS Michal Truban
debata (11)
Truban pre Pravdu
Video
Zdroj: TV Pravda/Ivan Majerský

V minulých voľbách ste boli jedným z lídrov koalície, neuspeli ste. Pre mnohých to bolo veľké prekvapenie. V čom je dnešné PS iné ako to pred troma rokmi?

Myslím si, že sme hlavne trošku skúsenejší. Zažili sme si voľby a tri roky v mimoparlamentnej opozície. Nevzdali sme sa a pokračovali sme a snažili sme sa prinášať riešenia pre Slovensko. Hlavne je to podľa mňa skúsenosť s neúspechom, ktorá nás spojila ešte viac a povedala nám, že sa musíme zaoberať menej sebou a viac občanmi a prinášať lepšie riešenia a lepších ľudí. Myslím si, že toto sa Progresívnemu Slovensku podarilo. Je skúsenejšie a dozrelo.

Michal Šimečka, Progresívne Slovensko Čítajte viac Šimečka pre Pravdu: PS je voľbou stability. Hlas alebo OĽaNO? Matovič sa vylúčil sám

V čom osobne ste sa oproti minulému obdobiu poučili vy osobne?

Pre mňa to bola prvá skúsenosť s politikou. Takže predovšetkým to bola skúsenosť s kampaňou, s komunikáciou a podobne.

V minulých voľbách ste boli tzv. kandidátom na premiéra, tak ste si to rozdelili s pánom Beblavým.

Bol som líder našej koalície, nebol som kandidátom na premiéra, tak to interpretovali média. Ale boli sme koalíciou a museli sme si vybrať lídra.

Líder PS Michal Šimečka predstavil kandidátku

Na kandidátke má byť polovica žien. V strane ostali všetci bývalí predsedovia strany.

Fotogaléria
Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka...
Líder PS Michal Šimečka predstavil kandidátku...
+8Líder PS Michal Šimečka predstavil kandidátku...

Čomu sa venujete v strane teraz?

Teraz je to hlavne podnikateľské prostredie, aby sa naša ekonomika konečne nakopla. Predstavili sme aj podnikateľský program, kde je veľmi veľa riešení pre našu krajinu – napríklad, aby mohli podnikať ľudia od 18 rokov, aby bolo mikropodnikanie a mnoho ďalších opatrení.

Ste pripravení zasadnúť do poslaneckých lavíc a čeliť tomu chaosu a konfliktu ako to označil pán Šimčeka?

Uvidíme, ako rozhodnú voliči. Myslím si, že dobrým dôkazom toho, ako sa správame a čo robíme, je aj to, čo hovoril nás predseda. Napriek tomu, že PS malo štyroch predsedov, stále sme v jednej strane a ťaháme za jeden povraz.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Truban #Progresívne Slovensko #predčasné voľby 2023